Patiënten vergeten raad arts

nieuws Een doorsnee patiënt onthoudt vrijwel niets van wat de arts hem tijdens een consultatie vertelt. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Utrecht. Van de informatie die de huisarts in de spreekkamer meedeelt, vergeet de patient onmiddellijk 80 procent. Van de twintig procent die wel onthouden wordt, herinnert men zich de helft verkeerd.
Volgens neuropsycholoog Roy Kessels moeten artsen hun gesprekken ànders voeren, méér tijd uittrekken voor een consultatie en meer hulpmiddelen gebruiken.
Patienten onthouden het minst als ze zenuwachtig zijn en dat zijn zij het meest bij een bezoek aan een specialist of in een ziekenhuis. Bij de huisarts hebben ze daar minder last van. Ook leeftijd en opleiding spelen een rol. Volgens Kessels doen patienten er goed aan om notities te maken tijdens een gesprek met hun arts. Van zijn kant moet de arts korte,concrete informatie geven.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram