Onderzoek regelmatig uw borsten

nieuws Het is niet bewezen dat een maandelijks borstzelfonderzoek de sterfte door borstkanker doet afnemen. Borstkanker wordt ook niet vroeger ontdekt bij vrouwen die hun borsten regelmatig onderzoeken in vergelijking met borstkankerpatiëntes die dat niet deden. Bovendien zijn er nadelen: vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken vaker medisch onderzoek (bijvoorbeeld een punctie of biopsie) ondergaan. Dit onderzoek levert meestal de diagnose 'goedaardige afwijking' op. Achteraf gezien dus een onnodige en soms ook pijnlijke medische ingreep met daarbij ook onnodig angst voor borstkanker. Om die reden raadt de Nederlandse vereniging KWF/Kankerbestrijding een maandelijks borstzelfonderzoek niet langer aan. Enkel een mammografie kan borstkanker in een zeer vroeg stadium, dit wil zeggen wanneer de afwijking nog niet voelbaar is, opsporen.

Toch kan het zinvol zijn om uw borsten regelmatig te onderzoeken, meent Borstkankervereniging Nederland. Ten eerste is er geen alternatief voor zelfonderzoek beschikbaar - zeker niet voor jongere vrouwen voor wie een mammografie geen goede optie is.
Ten tweede is zelfonderzoek voor sommige vrouwen een middel dat hen een beter gevoel van controle over hun lichaam geeft. Voor deze groep is het een uitstekend hulpmiddel, zolang deze vrouwen begrijpen dat het plegen van zelfonderzoek een psychologisch effect behelst en het vermoedelijk geen verschil zal maken voor hun fysieke gezondheid.

Ten derde ontdekt ongeveer 90% van de vrouwen zelf de borstkanker. Het is belangrijk dat vrouwen hun borsten goed kennen. Weten hoe ze normaal voelen en weten waar je op moet letten kan helpen een kwaadaardige afwijking in een vroeg stadium te ontdekken. Het is ook goed te weten of erbij u sprake is van een verhoogd risico. Zo raakt u goed bekend met uw borsten en kunt u afwijkingen beter opmerken. Helaas is tijdige ontdekking geen ‘garantie' voor genezing. Ook als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek met mammografie en zelf uw borsten onderzoekt, heeft u geen garantie op tijdige ontdekking en eventueel genezing. Borstkanker kan bij wijze van spreken een week na de mammografie ontstaan. En een tumor kan lange tijd niet voelbaar zijn als u uw borsten controleert, en vervolgens zelfs al uitgezaaid zijn naar de lymfklieren op het moment dat u de tumor wel kunt voelen.

Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap zegt in een recente Patiëntenbrief dat het goed is om vertrouwd te zijn met uw eigen lichaam. Zo kunt u veranderingen gemakkelijker herkennen. U weet daardoor hoe uw borsten er uitzien en hoe ze aanvoelen.
Vrouwen bij wie geen borstkanker in de familie voorkomt, hoeven hun borsten niet maandelijks te controleren. Vrouwen bij wie wel borstkanker in de familie voorkomt, krijgen daarentegen het advies om vanaf de leeftijd van 20 jaar de borsten maandelijks zelf te controleren.


Laatst bijgewerkt: november 2011
Doe de quiz rond opsporing van borstkanker Doe de quiz rond opsporing van borstkanker
Stichting tegen Kanker

Wist je dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen is? Opsporing redt levens. Meer weten?

Doe de quiz!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram