Voor jou gelezen op De Standaard

Hurken in skinny jeans kan de gezondheid schaden

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De strakke skinny jeans is al enkele jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar Australische wetenschappers waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s die de hippe broeken met zich kunnen meebrengen.


In de Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry beschrijven Australische wetenschappers het effect van het langdurig dragen van skinny jeans en geven ze het voorbeeld van een 35-jarige vrouw die een nare ervaring had met de strakke broeken. Toen de vrouw urenlang gehurkt zat tijdens een verhuizing, voelde ze hoe haar jeans steeds meer spande en hoe ze langzaam het gevoel in haar enkels en voeten verloor.

De vrouw struikelde uiteindelijk onderweg naar huis en lag urenlang op de grond vooraleer ze gevonden werd. In het ziekenhuis moest de skinny jeans opengeknipt worden en stelden de artsen vast dat de vrouw tijdens het verhuizen waarschijnlijk last had gekregen van het compartimentsyndroom in haar kuiten - een pijnlijke aandoening waarbij een bloeding of zwelling ontwikkeld wordt in een gesloten spierbundel.

Beschadigde zenuwen en spieren

Dat syndroom in combinatie met de skinny jeans, die ervoor zorgt dat de zenuwen in haar kuiten nog minder ruimte kregen, veroorzaakte de gevoelloosheid in haar voeten. De vrouw liep blijvende schade aan de spieren en zenuwen op.

Australische artsen geven toe dat het om een extreem geval van spier- en zenuwschade gaat, maar ontdekten dat skinny jeans de spieren en zenuwen sowieso ongezond hard samendrukt, waardoor mannen en vrouwen die gedurende lange tijd hurken in een te strakke jeans klachten krijgen in de onderbenen en voeten.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150623_01744414


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram