Erfelijke aanleg bij borstkanker; amputatie beste preventie

nieuws Bij gezonde vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker blijkt preventieve borstamputatie de meest effectieve vorm van preventie. Het risico op borstkanker wordt tot vrijwel nul gereduceerd. Een MRI (magneetscan) van de borsten lijkt de meest gevoelige wijze van opsporing van borstkanker bij deze groep van voornamelijk jonge vrouwen te worden. Dit zijn de belangrijkste resultaten van een grootschalig onderzoek sinds 1992 in AZR-Daniel, de Dr. Daniel den Hoed Kliniek van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam.

Gezonde vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker op grond van een defect in één van de borstkankergenen (BRCA1 of BRCA2), hebben een grote kans (55 – 85%) om voor hun 80ste jaar borstkanker te krijgen. Indien gewenst kunnen zij kiezen voor preventieve borstamputatie of regelmatige controle naast eventuele hormonale vormen van preventie. Een onderzoek van de Werkgroep Erfelijke Tumoren van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) toonde aan dat preventieve borstamputatie het risico op borstkanker tot vrijwel nul verlaagt. Daarentegen bleek dat in de groep vrouwen, die koos voor intensieve controle, 2½ procent per jaar (ca. 25% in 10 jaar!) inderdaad borstkanker kreeg.

Tot dusver waren er in de wereld nog geen concrete gegevens over de effectiviteit van preventieve borstamputatie bij deze groep vrouwen gepubliceerd.

Bron:Akademisch Ziekenhuis Rotterdam


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram