Bevolkingsonderzoek borstkanker bewijst zijn nut

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Dankzij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Vlaanderen worden intussen 48% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar tweejaarlijks gescreend op borstkanker. Dat betekent 358.650 vrouwen in 2008-2009. Bij 4 tot 5 op de 1000 vrouwen wordt borstkanker vastgesteld. Jaarlijks gaat het om ongeveer 800 vrouwen. Belangrijk is dat dankzij de georganiseerde screening bij 23 tot 30 % van die vrouwen de borstkanker in een vroeg stadium kon worden opgespoord. Borstkanker opsporen in een vroeg stadium betekent een kleinere ingreep voor de vrouw en een overlevingskans van 93% na 5 jaar.

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie bevelen aan om vrouwen tussen 50 en 69 jaar om de 2 jaar te laten screenen via een georganiseerd bevolkingsprogramma.
Het bevolkingsonderzoek heeft als doel borstkanker in een heel vroeg stadium op te sporen, wanneer de kanker nog kleiner is dan 10 mm.

Vlaanderen heeft zichzelf als doel gesteld om tegen 2012:
• 75% van de vrouwen uit de doelgroep te laten deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker,
• meer kankers tijdig te vinden
• het aantal doorverwijzingen van deelnemende vrouwen niet meer te laten bedragen dan 5%, zodat zo weinig mogelijk overbodige onderzoeken gebeuren.
De laatste 2 doelstellingen zijn intussen behaald.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram