Bevolkingsonderzoek borstkanker bereikt 1 op de 2 vrouwen

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws 50,2% van de Vlaamse vrouwen tussen 50 en 69 jaar, liet zich de voorbije 2 jaar gratis onderzoeken op borstkanker. Dat gebeurt via het bevolkingsonderzoek naar borstkanker van de Vlaamse overheid. De Vlaamse gezondheidsdoelstelling stelt een deelnamegraad van 75% voorop.

De vrouwen worden tweejaarlijks met een brief uitgenodigd om zich gratis te laten onderzoeken. Het bevolkingsonderzoek wil ervoor zorgen dat borstkanker vroegtijdig ontdekt worden, waardoor de behandeling sneller kan starten en de overlevingskansen stijgen. Tegelijk verzekert het bevolkingsonderzoek de kwaliteit van het onderzoek door de röntgenfoto’s van de borsten door 2 radiologen onafhankelijk van elkaar te laten beoordelen (en nog eens door een derde radioloog wanneer de eerste twee het niet met elkaar eens zijn). Wanneer de radiologen een afwijking vaststellen op de foto’s, wordt de vrouw doorverwezen voor verder onderzoek.

• Het aandeel vrouwen tussen 50 en 69 jaar dat zich laat onderzoeken via het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, stijgt de laatste jaren lichtjes.

• In de provincie Limburg ligt de deelnamegraad het hoogst: 61,4% van de vrouwen uit de doelgroep laat er zich onderzoeken. Vlaams-Brabant scoort met 42,7% het minst goed. Vooral in de rand rond Brussel bereikt het bevolkingsonderzoek minder vrouwen.

• In en rond alle grote steden laten minder vrouwen zich onderzoeken via het bevolkingsonderzoek.


Resultaten van het bevolkingsonderzoek
• Bij 2.933 vrouwen werd een (beginnende) tumor vastgesteld.

• Bij 20 % van alle kankers ging het om het allervroegste stadium van de ziekte (CA in situ).

• Bij ruim een kwart van de invasieve kankers bleek de tumor kleiner of gelijk aan 10 mm te zijn, en bij 7 op de 10 van de kankers was er nog geen uitzaaiing naar de lymfeklieren. Dat zijn belangrijke graadmeters voor een vroege detectie, wat een minder zware behandeling mogelijk maakt.

• Bijna 8 op de 10 vrouwen met borstkanker kon dan ook behandeld worden zonder borstamputatie. Dat is veel meer dan wanneer een borstkanker pas ontdekt wordt als de tumor al voelbaar is.

Voordelen wegen op tegen de nadelen
Een recente Europese studie komt tot de conclusie dat per 1.000 vrouwen die onderzocht worden via een screeningsprogramma zoals het bevolkingsonderzoek, er 7 tot 9 levens gered worden. Nadeel volgens diezelfde studie is echter dat per 1.000 gescreende vrouwen er 4 overdiagnoses zijn: vrouwen bij wie een tumor wordt ontdekt die tijdens haar leven wellicht niet tot een kanker uitgegroeid zou zijn. Het aantal geredde levens is dus dubbel zo groot dan het aantal overdiagnoses.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram