Meer hartaanvallen in december

nieuws Volgens een studie van de Amerikaanse Duke University is december de dodelijkste maand voor hartaanvallen. Volgens de studie sterft 22 procent van de patiënten die met een hartaanval in het ziekenhuis worden opgenomen in de maand december. In de andere maanden is dat 20 procent van de patiënten. De studie volgde 128.000 patiënten van 65 jaar en ouder, gehospitaliseerd tussen januari 1994 en februari 1996. In de maand december wordt het grootste aantal genoteerd van patiënten die 30 dagen na hun opname overlijden. Verschil in behandeling was er niet.
Het zou te maken kunnen hebben met de stress van de komende eindejaarsfeesten of met het feit dat heel wat geneesheren in deze periode met vakantie zijn.
De Leuvense professor Frans Van de Werf, diensthoofd cardiologie van het UZ Gasthuisberg, acht dit laatste een mogelijke factor, plus het feit dat in het noordelijke halfrond de winter fel toeslaat in de maand december, wat erge longproblemen kan veroorzaken. Hartinfarcten kunnen gepaard gaan met hartfalen, een slechte pompfunctie dus, en met een stuwing in longen en bloedvaten, die tot zware longinfecties kan leiden, wat een verhoogde mortaliteit tot gevolg heeft.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram