Melk verhitten tegen koemelkallergie

123-melk-gieten-07-17.jpg

nieuws

Ongeveer 2 procent van de kinderen tussen 0 en 2 jaar heeft koemelkallergie. De meeste kinderen ontwikkelen in de eerste paar levensjaren tolerantie voor koemelk. Ze groeien over de koemelkallergie heen. Maar juist in die eerste twee jaar is melk een belangrijke bron van voedingstoffen. Daarom keken onderzoekers van Wageningen University en Erasmus MC of men koemelk 'niet-allergeen' kan maken door ze te verhitten. 

Immuunsysteem


Een allergische reactie ontstaat wanneer het immuunsysteem reageert op een bepaald eiwit. Sommige eiwitten in melk of delen van die eiwitten in melk kunnen zo'n allergische reactie teweegbrengen. Kinderen die gevoelig zijn, bouwen antistoffen of antilichamen op die zulke eiwitten kunnen herkennen. Die antilichamen hechten zich aan die specifieke eiwitten of een epitoop, een specifiek deel van zo'n eiwit, waarna het immuunsysteem in werking gezet wordt. 

Zogenaamde mestcellen hechten zich aan die antilichamen en scheiden histaminen uit. Het gevolg is dat er allergische reacties ontstaan: je krijg jeuk bijvoorbeeld, je huid wordt rood of je krijgt het benauwd. Hoe en op welke melkeiwitten de kinderen met koemelkallergie reageren, is verschillend per kind. 
Melk bevat twee belangrijke groepen eiwitten. De eerste groep bestaat uit caseïnes (die de basis van kaas vormen). 

De tweede groep zijn de wei-eiwitten. De meeste kinderen met koemelkallergie vertonen een reactie op wei-eiwitten. 

Verhitting

Door verhitting verandert de structuur van melkeiwitten, waardoor de allergische reactie verdwijnt. Maar verhitting is geen garantie dat de allergische werking verdwijnt. Het kan ook zijn dat de veranderde eiwitten of epigonen juist een allergie opwekt. Er is dus nog meer onderzoek nodig.

Het lijkt er op dat vocht een rol speelt bij de verandering van het eiwit. Droge verhitting zorgt daarom voor grotere veranderingen. Ook tijdens het bakken van bijvoorbeeld pizza's of muffins, waarin melk zit, vindt zo'n verandering plaats. 
De onderzoekers denken dat kinderen met koemelkallergie die deze producten eten, sneller tolerantie ontwikkelen. Ze groeien sneller over hun allergie heen.

Bron
http://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Melkverhitting-tegen-koemelkallergie.htm
http://www.zuivelengezondheid.nl/wp-content/uploads/2017/03/het_behandelen_van_koemelkallergie_met_koemelk.pdf


Laatst bijgewerkt: juli 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram