Overdreven fitness-supplementen: nieuwe eetstoornis? | gezondheid.be

Overdreven fitness-supplementen: nieuwe eetstoornis?

123-fitn-bodyb-supplem-08-15.jpg

nieuws Steeds meer mannen slikken supplementen om er beter of 'mannelijker' uit te zien of om hun prestaties in de fitnessclub te verbeteren. Geen illegale anabole steroïden, maar vrij te verkrijgen bodybuildingsupplementen, zoals wei-eiwitten, creatine en L-cartinine. Sommigen gaan daarin zo ver dat hun gedrag veel gelijkenissen vertoont met een eetstoornis, zo blijkt uit onderzoek dat werd gepresenteerd op het jaarcongres van de American Psychological Association.

De onderzoekers ondervroegen bijna 200 mannen van 18 tot 65 jaar die de voorbije maand dergelijke supplementen hadden genomen en die minstens twee keer per week naar de fitnessclub gingen. De online vragenlijst peilde onder andere naar hun supplementengebruik, hun eetgewoontes, hun zelfvertrouwen en het beeld dat ze hadden van hun lichaam.

• Bij meer dan 40 procent van de ondervraagden was het supplementengebruik met de tijd toegenomen;
• 22 procent gebruikt de supplementen geregeld om maaltijden te vervangen, ook al zijn ze daar niet voor bedoeld;
• 29 procent van de mannen gaf toe zich zorgen te maken over hun supplementengebruik;
• Bij 8 procent van de ondervraagden had de huisarts aangeraden het gebruik te verminderen of ermee te stoppen omwille van mogelijke of al aanwezige negatieve bijwerkingen
• 3 procent was ooit al opgenomen in het ziekenhuis met problemen aan de lever of de nieren die te wijten waren aan supplementengebruik.

Het overdreven supplementengebruik heeft te maken met een combinatie van factoren: ontevredenheid over hun lichaam, een laag zelfbeeld en onzekerheid over hun fysiek uitzicht of 'mannelijkheid'. Het middelengebruik kan volgens de onderzoekers dan ook bestempeld worden als een nieuwe variant van eetstoornis.

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.