Antioxidantia kunnen schadelijk zijn

123-comp-antioxidanten-08-16.jpg

nieuws Veel mensen slikken antioxidanten om ziekte te genezen of te voorkomen. Onderzoek aan de universiteit van Maastricht en het Engelse Brighton toont aan dat deze alleen helpen als er een duidelijk vitaminegebrek is vastgesteld. Sommige antioxidanten kunnen zelfs een schadelijke werking hebben. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology.

In geen enkel onderzoek is gebleken dat antioxidanten enig voordeel hebben bij mensen zonder duidelijk vitaminetekort. Ze kunnen geen ziekten voorkomen of genezen. Integendeel, sommige zijn zelfs schadelijk. Dat komt omdat bij het gebruik van antioxidanten de zuurstofmoleculen het immuunsysteem en de synthese van hormonen verstoren, en dat kan schadelijk zijn en een negatief netto-effect opleveren.

Ons lichaam heeft zuurstof nodig. Diezelfde zuurstof kan ook de veroorzaker van oxidatieve stress en ziekte zijn. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Het kan onder andere ontstaan door overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht. Om dit tegen te gaan, gebruiken veel mensen antioxidanten als aanvulling op hun voeding.

Oxidatieve stress kan onder bepaalde voorwaarden voor ziektes belangrijk zijn. Dit zou dan niet met antioxidanten maar met klassieke medicijnen behandeld kunnen worden. Deze bestrijden alleen die bronnen van zuurstofmoleculen die ziekte veroorzaken en laten bronnen van de gezonde zuurstofmoleculen onaangetast.

http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/maastrichts-onderzoek-kijk-uit-met-antioxidanten
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.13544/abstract


Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram