Gebruik liever geen brandalcohol of spiritus in het fondue- of gourmetstel

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws

 
Fondue- of gourmetstellen of schotelverwarmers met brandalcohol of brandspiritus kunnen gevaarlijk zijn: het zijn namelijk giftige en zeer brandbare vloeistoffen.
 
Vergiftigingsgevaar
 
Brandspiritus
Brandspiritus bestaat uit alcohol (ethanol) en methanol. Om het goed te kunnen onderscheiden van gewone alcohol worden er nog andere stoffen aan toegevoegd, die brandspiritus zijn typische geur en kleur geven. Vanwege het hoge percentage alcohol geeft spiritus een scherp en branderige gevoel in de mond. Kleine kinderen zullen spiritus daarom niet snel doorslikken.
Wanneer een kind per ongeluk een slok spiritus naar binnen heeft gekregen, is het advies de mond goed te spoelen met water, het spoelwater uitspugen, dan enkele glazen water laten drinken.
 
Brandalcohol
Brandalcohol bestaat grotendeels uit methanol of methylalcohol. Dit is een zeer gevaarlijk product. Eén enkele slok zuivere methanol kan bij een volwassene al een vergiftiging veroorzaken.
De eerste symptomen van een methanolvergiftiging doen denken aan een dronkenschap ten gevolge van alcohol:
    * Duizeligheid
    * Evenwichtsstoornissen
    * Verwardheid
Nadien verschijnen andere symptomen, soms 18 tot 24 uur later, de tijd nodig om methanol om te zetten in andere, nog giftiger bestanddelen.
    * Algemeen onwel zijn
    * Hoofdpijn
    * Misselijkheid en braken
    * Buikpijn
    * Gezichtsstoornissen
De restletsels na een ernstige vergiftiging kunnen zijn:
   * Gezichtsstoornissen, blindheid (definitief verlies van het gezichtsvermogen)
    * Andere neurologische stoornissen
 
- Inslikken : De mond spoelen. Niet laten braken. Zo snel mogelijk een arts raadplegen of het slachtoffer naar het ziekenhuis brengen.
- Contact met de huid: Huid grondig wassen met milde zeep en water. Medische hulp inroepen indien zich een ongewenste uitwerking ontwikkelt.
- Contact met de ogen : Onmiddellijk spoelen met veel water.
 
Brandgevaar
* Kies voor uw fondue-of gourmetstel of voor uw schotelverwarmer beter een brandpasta of –gel in plaats van brandalcohol.
* Gebruikt u spiritus? Vul nooit een brander bij terwijl hij nog brandt. Vul de brander als deze is afgekoeld en doe dit niet aan tafel. Een spiritusvlam is nagenoeg onzichtbaar; deze kan nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is.
- Hou de passende afsluitdekseltjes van de vuurtjes bij de hand.
* Zorg dat het fonduestel op een niet-brandbaar (metalen) onderblad staat. Zo voorkomt u dat de tafel te heet wordt.
* Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren.
* Laat kinderen nooit alleen fonduen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram