Hoeveel vlees mag je eten?

123-h-vlees-rauw-02-21.jpg

nieuws

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en B-vitamines, maar een overkill (vooral aan rood en bewerkt vlees) verhoogt het risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker

Onder rood vlees vallen alle dieren die we eten, behalve gevogelte en konijn. Bewerkt vlees zijn charcuterie en andere vleesproducten die geconserveerd worden via een bepaalde techniek (roken, zouten, drogen…) of door het toevoegen van additieven en conserveringsmiddelen.
Voor wit vlees zijn er geen aantoonbare negatieve effecten op de gezondheid. En wat meer is, bij de consumptie van wit vlees is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees.

Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?

Zowel de Hoge Gezondheidsraad in België als Het Voedingscentrum in Nederland adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Voor bewerkt vlees houdt de Hoge Gezondheidsraad het op maximaal 30 gram per week. Dat wordt vertaald in het advies om één- tot tweemaal per week rood vlees te eten en tweemaal per week gevogelte. De rest wordt ingevuld met gerechten op basis van vis, ei of peulvruchten. 

Bronnen
www.nice-info.be
www.gezondleven.be
www.voedingscentrum.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram