Voor jou gelezen op De Standaard

Bijna helft Belgen eet minder vlees

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Het voorbije jaar heeft 44 procent van de Belgen zijn vleesconsumptie verminderd. Dat blijkt uit een online-enquête bij 1.000 Belgen in opdracht van de vzw EVA. Die vzw wil mensen aanzetten tot gezond en duurzaam vegetarisch eten.

Volgens de enquête eet 7 procent van de respondenten nooit vlees. Daarnaast is 9 procent flexitariër, of iemand die minstens drie keer per week vegetarisch eet. Dat betekent volgens de vzw betekent dat 16 procent van de Belgen regelmatig vegetarisch eet.

‘De belangrijkste reden voor vegetariërs en veganisten is dierenwelzijn. Op de tweede plaats komt milieu en op de derde plaats gezondheid’, klinkt het in een persbericht. ‘Maar opvallender is dat ook voor niet-vegetariërs en niet-veganisten dierenwelzijn hoger scoort dan twee jaar geleden. Gezondheid blijft de belangrijkste motivatie. Maar dierenwelzijn staat nu op de tweede plaats, terwijl het milieu gezakt is naar de derde plaats.’

Uit een Europese enquête uitgevoerd door ING, waaraan ook meer dan duizend Belgen deelnamen, bleek eerder dat 38 procent van de Belgen denkt dat ze binnen vijf jaar minder vlees zullen eten. Een kwart zou het vooral doen voor zijn gezondheid.

De vleesconsumptie in kilogram is de laatste jaren snel gedaald in België, veel sneller dan in de buurlanden. Afhankelijk van de bron aten we in 2016 10 tot 16 procent minder vlees dan vier jaar eerder. Dat zou toe te schrijven zijn aan de vele succesvolle campagnes voor meer plantaardige voeding, zoals Dagen Zonder Vlees en Donderdag Veggiedag.

Uit de enquête van ING blijkt dat de Belgen nog altijd vrij vaak vlees eten in vergelijking met de rest van Europa. Maar de terugkerende schandalen over de manier waarop vleesproducten tot stand komen, dragen waarschijnlijk ook bij aan de verminderde populariteit ervan.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180213_03355661


De Standaard
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram