Vitamine D tekort bij 80 procent jongeren

nieuws Zo'n 80 procent van de jongeren in Europa heeft een tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek in 9 EU-landen in het kader van het EU-onderzoeksproject Helena (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) bij ruim duizend jongeren tussen 12,5 en 17,5 jaar oud.

De resultaten zijn gepubliceerd in het British Journal of Nutrition. 39 procent van de jongeren viel in de categorie ‘niet voldoende’, 27 procent had een gebrek aan vitamine D en 15 procent zelfs een ernstig gebrek. Naarmate de leeftijd hoger was, was ook de vitamine D-status beter. Naarmate de BMI toenam, verslechterde de vitamine D-status.

Voldoende vitamine D is voor jongeren van belang vanwege de belangrijke rol bij de groei van cellen en de ontwikkeling van de botten. Vitamine D vermindert bovendien het risico op een reeks andere ziekten zoals hart- en vaatziekten, botontkalking, diabetes en infecties. Mensen maken zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht halen en halen de vitamine uit voedingsmiddelen als boter, margarine en vette vis.


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram