Engeland wil verplichte toevoeging foliumzuur aan bloem

gerezen-brood-180.jpg

nieuws In Engeland beveelt de Food Standards Agency (FSA) aan om foliumzuur toe te voegen aan meel om neurale buisdefecten (open rug, hazenlip...) bij baby’s te voorkomen. Sommige bloemsoorten zouden vrijgesteld worden van de verplichting om consumenten de kans te geven om ook meel zonder foliumzuur te kopen.
Een dergelijke verplichting bestaat onder meer in de USA en Canada, waar het aantal neurale buisdefecten met ruim een kwart tot de helft zou zijn verminderd. Ook in Nederland en België gaan stemmen in die richting op.
Studies hebben uitgewezen dat een dagelijkse dosis van 0,4 mg (= 400 µg) foliumzuur deze letsels grotendeels kan voorkomen. Foliumzuur komt voor in heel wat basisproducten zoals groenten, fruit, zuivelproducten, vlees en brood. Maar probleem is dat bij de bereiding van het eten tot 95% van dat foliumzuur verloren gaat. Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat jonge vrouwen gemiddeld slechts 0,25 mg foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding. Een kwart van de vrouwen neemt minder dan 0,1 mg op. Daarom wordt aangeraden dat alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd met kinderwens een supplement foliumzuur innemen vanaf het ogenblik dat ze stoppen met de pil. Vandaar dat het aangeraden is om minimaal 4 weken voor het zwanger worden tot minimaal 8 weken na het zwanger worden dagelijks een extra supplement van 0,4 mg foliumzuur in te nemen. Behalve de daling op het risico op een neuraal buisdefect bij de baby kan een dagelijkse inname van extra foliumzuur ook andere mogelijke voordelen hebben zoals een vermindering van de ochtendmisselijkheid tijdens de eerste zwangerschapsweken en zelfs mogelijk een lager risico op vroeggeboorte. Ook zou de inname van extra foliumzuur in zekere mate een preventie kunnen bieden voor andere aangeboren afwijkingen, vooral dan ter hoogte van de urinewegen en het hart. Daarom wordt meer en meer aangeraden om ingeval van zwangerschap de foliumzuursupplementen in te nemen tot de vierde zwangerschapsmaand.
Spina bifida komt voor bij ongeveer 1 op 1000 pasgeborenen. Wie eerder een kind met een open rug kreeg, heeft een hogere kans (ong. 1 op 100). Bij deze vrouwen wordt een nog hogere dosis foliumzuur aangeraden bij een volgende zwangerschap (nl 4 mg foliumzuur/dag ipv 0,4 mg)

Lees ook: Foliumzuur


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram