Campagne tegen tekort vitamine D

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws In België lijden 630.000 vrouwen aan osteoporose, van wie een groot deel een tekort aan vitamine D heeft. Een tekort aan vitamine D kan niet opgelost worden door de voeding, in tegenstelling tot calcium. In tegenstelling tot calcium bevatten weinig voedingsmiddelen vitamine D (alleen vette vis, levertraan enz.). Blootstelling aan de zon is de grootste bron van vitamine D. Een doeltreffende inname bij patiënten met een tekort aan vitamine D betekent een minimum van 400 (UI) per dag.
Deze vaststelling heeft Belgische en buitenlandse endocrinologen, reumatologen, voedingsdeskundigen en huisartsen ertoe aangezet een actieplan op te stellen dat als doel heeft dit probleem van vitamine D-tekort te bestrijden en een standaardmodel uit te werken voor de behandeling van osteoporose. Verder willen zij de belangrijke rol onderstrepen die vitamine D speelt bij de behandeling van osteoporose en willen zij ervoor zorgen dat iedereen voldoende vitamine D inneemt.
Vitamine D stelt het lichaam in staat om het calcium in voeding of supplementen op te nemen. Zonder vitamine D is de absorptie van calcium beperkt, wat botontkalking en een vermindering van de botdensiteit tot gevolg heeft en bijgevolg een verhoging van de kans op breuken.
Vitamine D is ook belangrijk op het vlak van preventie van breuken en zorgt voor goed en evenwichtig functionerende spieren”, aldus professor Roger Bouillon, professor Endocrinologie van de Katholieke Universiteit Leuven.

De campagne bestaat uit vijf acties en concrete maatregelen, bedoeld voor artsen en patiënten (vrouwen, kinderen, 65-plussers en immigranten):
• Het identificeren van sleutelfactoren die artsen en patiënten helpen bij het beter begrijpen van het belang van vitamine D in het algemeen en voor de behandeling van osteoporose in het bijzonder. In hun medische praktijk hebben artsen zo vaak te maken met patiënten met een gebrek aan vitamine D dat een algemene behandeling zich opdringt. Men moet het aantal patiënten dat elke dag een voldoende hoeveelheid vitamine D inneemt, op zijn minst verdubbelen. Om dat doel te bereiken is het nodig de artsen er op te wijzen dat zij bij de behandeling van osteoporose vitamine D- supplementen voorschrijven. Het is immers bewezen dat vitamine D bijdraagt tot een daling van de kans op breuken.
• Het ontwikkelen van pedagogisch materiaal dat het belang van vitamine D verduidelijkt voor de spierfunctie, de botmassa en de behandeling van osteoporose.
• Een informatiedossier over het belang van vitamine D opstellen ten behoeve van de beleidsmakers in de gezondheidszorg en in de industrie.
• Aan artsen en patiënten duidelijke richtlijnen per doelgroep geven. Alle mensen met een tekort aan vitamine D moeten minstens 400 (UI) per dag innemen.
• De bevolking informeren dat een intensieve blootstelling aan UV-B-stralen geen oplossing is voor een tekort aan vitamine D aangezien daaraan ernstige gezondheidsrisico's verbonden zijn.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram