Biologische voeding bevat meer antioxidanten

123-logo-bio-eco-170-08.jpg

nieuws Biologische voeding bevat een hoger gehalte aan antioxidanten. Dat blijkt een studie van Newcastle University waarin meer dan 300 onderzoeken worden geanalyseerd. Het artikel verscheen in het British Journal of Nutrition.

Antioxidanten voorkomen beschadiging van lichaamscellen die ontstaat door oxidatie door vrije radicalen. Ze komen van nature in allerlei voedingsmiddelen zoals groente en fruit, en worden ook toegevoegd aan de voeding. Bekende voorbeelden zijn vitamine C en E, en de sporenelementen selenium en zink. Veel van deze componenten worden in verband gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, dementie en bepaalde vormen van kanker. Maar de laatste tijd verschenen er meer en meer studies die het belang van antioxidantia enigszins relativeren, en aantonen dat ze soms ook schadelijke gevolgen kunnen hebben.

De gemiddelde niveaus van de antioxidanten in biologische voeding liggen 19 procent (fenolen) tot 69 procent (flavanonen) hoger, dan van niet-biologische voeding. Andere antioxidanten liggen daar tussenin: stilbenen (+28 procent) , flavonen (+26 procent(, flavonolen (+50 procent) en anthocyanides (+ 51 procent). Volgens het onderzoek zou een overschakeling naar biologisch fruit, groente en granen en voedingsmiddelen daarvan, een extra hoeveelheid antioxidanten verschaffen die gelijk is aan 1 of 2 extra porties groente en fruit per dag. De aangetroffen verschillen tussen antioxidant-activiteit in biologische en niet-biologische gewassen zijn groter bij fruit dan bij groente.

De onderzoekers constateerden bovendien verschillen voor enkele mineralen en vitamines. Zo zit er 6 procent meer vitamine C in biologische producten. Aan de andere kant werd in biologische producten15 procent minder vitamine E gedetecteerd. Verder bleken in gangbare gewassen vier maal vaker residuen van pesticiden voor te komen. Ook zat er in biologische gewassen gemiddeld 48 procent minder cadmium.

De conclusies zijn in tegenspraak met eerdere meta-analyses. Volgens de onderzoekers werd daarbij een andere methodologie gebruikt, en werden ook veel minder studies geanalyseerd. Het kan volgens hen niet langer betwist worden: biologische voeding bevat meer antioxidanten en minder pesticiden en giftige metalen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram