Bakkers vervangen keukenzout door gejodeerd zout

nieuws Belgische bakkers zullen voortaan gejodeerd zout gebruiken in hun brood. Dat is de Belgische bakkerijsector overeengekomen met federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Hiermee wil de bakkerijsector het jodiumtekort van de Belgische bevolking helpen oplossen.
De jodiuminname door de Belgische bevolking is te laag. Jodiumtekort kan leiden tot een groot aantal aandoeningen, afhankelijk van de leeftijd waarop het tekort ontstaat. De meest bekende aandoening is een vergrote schildklier, met ademhalings- en slikproblemen tot gevolg. De belangrijkste oorzaak van het jodiumtekort in België is het onevenwichtig voedingspatroon van de doorsnee Belg en in het bijzonder ook de ondermaatse consumptie van vis en andere zeeproducten en van melk.
Jodering van zout wordt zowel internationaal als door de Hoge Gezondheidsraad beschouwd als de meest effectieve maatregel om het jodiumtekort weg te werken. Brood is een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding en draagt voor 25% bij tot onze dagelijkse zoutinname. In Nederland wordt al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw jodium toegevoegd aan broodzout. Deze maatregel heeft er mede toe bijgedragen dat er momenteel geen jodiumtekort is bij de gemiddelde Nederlandse bevolking. Een algemeen gebruik van gejodeerd zout in brood, zoals in Nederland, maakt het voor de consument trouwens gemakkelijker om de juiste keuze te maken. Hij moet niet zelf op zoek naar brood met gejodeerd zout. Door alleen het gebruik van gejodeerd zout in brood te stimuleren en niet in andere bereide producten, blijft de kans op overdosering beperkt.
Het gebruik van gejodeerd zout mag niet leiden tot een hoger gebruik van zout in brood. Jodiumverrijkt is zout is geen gezonder zout, maar zout met een toegevoegde waarde. De wettelijke maximumgrens voor het zoutgehalte in brood blijft dan ook onveranderd.

Lees ook: Belgen eten te weinig jodium


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram