Instituut voor Tropische Geneeskunde ITG ontwikkelt nieuwe zikatest

nieuws Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) ontwikkelde een test die een infectie met het zikavirus ook na de acute besmettingsfase met zekerheid kan vaststellen.

Het stellen van de juiste diagnose is vooral van belang bij zwangere vrouwen, omdat de ongeboren baby mogelijk gevaar loopt als de moeder besmet raakt. Met de nieuwe test kan het referentielaboratorium van het ITG, dat alle verdachte zikastalen in België analyseert, bij twijfel bevestigen of er sprake is van een besmetting met het zikavirus.

Om een zika-infectie met zekerheid vast te kunnen stellen, moet je het virus rechtstreeks in het bloed of ander lichaamsvocht aantreffen. In het ITG wordt het virus opgespoord met een moleculaire test die ‘PCR’ (polymerase chain reaction) wordt genoemd. Helaas is die test maar nuttig gedurende een beperkte periode van ongeveer vijf tot zeven dagen na infectie met het virus. Na die periode is het mogelijk om naar antilichamen te zoeken die wijzen op een blootstelling aan het virus. Met de testen die daarvoor tot nu toe gebruikt werden, was een diagnose niet met zekerheid mogelijk.
De nieuwe ITG-test helpt om de diagnose van een zika-infectie ook in die latere, post-acute fase met zekerheid te stellen. Bij de neutralisatietest wordt in het laboratorium aan een bloedstaal van de patiënt virus toegevoegd. Op die manier kan men zien of er antilichamen tegen zikavirus aanwezig zijn en kunnen kruisreacties met verwante virussen (zoals Dengue) onderscheiden worden.

Het laboratorium van he ITG onderzoekt wekelijks tussen de 20 en 40 verdachte bloed-, urine- en spermastalen op het zikavirus. In totaal spoorde het laboratorium 12 zikabesmettingen op, waaronder drie die met behulp van de nieuwe neutralisatietest werden bevestigd.
Het ITG raadt vrouwen die zwanger zijn - of zwanger willen worden tijdens of net na de reis - af om te reizen naar gebieden waar een zikavirusuitbraak gaande is (Zuid- en Centraal-Amerika, de Caraïben, sommige eilanden in de Stille Oceaan). Indien de reis naar deze gebieden niet uitgesteld kan worden, consulteert men best op voorhand een arts om preventieve maatregelen te bespreken.

bron: www.itg.be

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram