Bewijs dat Zikavirus microcefalie veroorzaakt

123-labo-zikavirus-06-16.jpg

nieuws Amerikaanse wetenschappers hebben voor het eerst met zekerheid aangetoond dat een besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap bij de foetus een te kleine schedelomvang en te kleine hersenen (microcefalie) kan veroorzaken. Tot nu toe bestonden daarover sterke vermoedens, maar volgens een nieuwe studie van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), waarin alle bestaande rapporten over het Zikavirus werden geanalyseerd, zijn er nu voldoende argumenten om te stellen dat een zikavirusinfectie in de zwangerschap effectief microcefalie en andere hersenletsels kan veroorzaken.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsr1604338

Lees ook: 20 vragen over het Zikavirus

BOIC adviseert condooms tijdens en na Olympische Spelen
Atleten die deze zomer deelnemen aan de Olympische Spelen in Brazilië mogen geen onbeschermde seks hebben tijdens de Spelen en tot zes maanden daarna. Volgens Johan Bellemans, medisch directeur van de Belgische delegatie op de Spelen in Rio de Janeiro, is de situatie rond het zika-virus is zó ernstig dat we ons aan de strengst mogelijke voorzorgen moeten houden. En dat het BOIC dus ook voor het eerst advies geeft rond seksueel contact.

Hoewel het Zikavirus voornamelijk wordt overgedragen door muggen, zijn er gevallen gerapporteerd van seksuele overdracht van man op vrouw. Het gebruik van een condoom of seksuele onthouding kan seksuele overdracht van het Zikavirus voorkomen.
Besmetting met het Zikavirus tijdens de zwangerschap kan bij de foetus leiden tot groeiachterstand, oogafwijkingen, miskramen en schade aan de hersenen met verkalkingen en microcefalie (abnormaal kleine schedel). Daarom raden vele landen, waaronder België, reizen naar gebieden waar het Zikavirus heerst af voor vrouwen die zwanger zijn of binnenkort zwanger willen worden.

• Mannen die geen symptomen hebben gehad, wordt aangeraden om minstens één maand na terugkeer uit risicogebied geen onbeschermde seks te hebben maar een condoom te gebruiken. De Amerikaanse CDC raadt een termijn van twee maanden aan.
• Indien er wel symptomen zijn geweest of indien infectie met het Zikavirus is aangetoond, wordt aangeraden om langer dan één maand geen onbeschermde seks te hebben. De Amerikaanse CDC adviseert een termijn van zes maanden vanaf de eerste symptomen.
• Indien uw partner zwanger is, wordt onbeschermde seks tijdens de hele zwangerschap afgeraden.

Lees ook: 20 vragen over het Zikavirus


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram