Verzadigde vetten remmen effect goede cholesterol

nieuws Verzadigde vetten hebben een remmend effect op de positieve werking van de ‘goede’ HDL-cholesterol op de bloedvaatwand, aldus een Australische studie. HDL-cholesterol beschermt de vaatwand tegen ontstekingen die kunnen leiden tot de aanmaak van zg. plaques in het bloedvat die op hun beurt kunnen leiden tot het toeslibben van de ader (slagaderverkalking).
14 mensen van 18 tot 40 jaar kregen gedurende één maand tweemaal per dag een maaltijd bestaande uit wortelcake en een glas milkshake. Eén van de maaltijden was rijk aan verzadigde vetzuren (kokosolie), de tweede aan polyonverzadigde vetzuren (saffloerolie). 3 uur na de consumptie van de maaltijd met verzadigde vetzuren bleek dat de vaatwand minder soepel was en minder kon uitzetten om het bloed te laten passeren. Na zes uren bleek het ontstekingsremmend effect van HDL-cholesterol verminderd. Na de maaltijden met polyonverzadigde vetzuren werd het omgekeerde vastgesteld.
Verzadigde vetten worden meestal aangetroffen in producten van dierlijke oorsprong (vlees, melk, kaas...) en in kokos- en palmolie. Polyonverzadigde vetten zijn afkomstig van planten en noten.

Lees ook: Let op je cholesterol

bron: Journal of the American College of Cardiology, 15 augustus 2006

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram