Cholesterolverlagende geneesmiddelen voor diabetici

nieuws Volgens een nieuwe Britse studie kunnen cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines), bij diabetespatiënten het risico op een herseninfarct, een hartaanval en andere cardiovasculaire problemen voorkomen, ook als ze geen verhoogd cholesterolgehalte hebben en ook geen aantoonbare tekenen van hart- en vaatziekten vertoonden.
De studie volgde meer dan 20.000 Britten boven 40 jaar waarvan 6000 diabetes (hoofdzakelijk type 2) hadden, terwijl de rest in meer- of mindere mate leden aan vaat- en hartziekten. De helft kreeg dagelijks 40 mg simvastatin, de andere helft een placebo (een niet werkzame suikeroplossing). In de loop van de vijf jaar durende studie kregen 601 diabetespatiënten die het geneesmiddel namen een hartaanval of moesten behandeld worden voor vaatproblemen, tegenover 748 in de placebogroep, een verschil van 22%. Bij de diabetespatiënten die reeds vaatproblemen hadden, bedroeg het verschil zelfs 33%. .
In een begeleidend standpunt in The Lancet wordt daarom aangeraden dat diabetespatiënten systematisch een cholesterolverlagend geneesmiddel zouden krijgen, ook als hun cholesterolgehalte normaal is.
De studie werd gedeeltelijk gefinancierd door de firma Merck & Co., producent van de statine Zocor.

alles over diabetes op gezondheid.be

alles over diabetes op gezondheid.bealle artikels over cholesterol op gezondheid.be

bron: The Lancet, 14 juni 2003

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram