Postpolio syndroom: nooit helemaal verlost van polio

nieuws Mensen die als kind besmet werden met polio (kinderverlamming) krijgen twintig tot veertig jaar later opnieuw te kampen met ernstige klachten: het postpoliosyndroom. Zij ontwikkelen klachten als verlammingsverschijnselen, pijn en hevige vermoeidheid. Zeker zestig procent van de Nederlanders die tijdens de laatste polio-epidemie in 1956 geïnfecteerd raakten, heeft nu nog te maken met dit postpoliosyndroom. Dat meldt het Nederlandse RIVM.

Deze aandoening ontstaat door overbelasting van de zenuwcellen die de polio overleefden. Deze zenuwcellen sturen als gevolg daarvan veel meer spiercellen aan dan bij gezonde mensen en raken uiteindelijk overbelast. Volgens één van de theorieën verschrompelen de zenuwuitlopers van deze cellen decennia later, waardoor postpolio ontstaat. Naar schatting zevenduizend Nederlanders hebben hiermee te maken. Hun spieren, die ooit zijn aangetast, gaan nu elk jaar een paar procent achteruit.

Lees ook: Postpoliosyndroom


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram