Voor jou gelezen op De Standaard

Luikse wetenschappers brengen hersenactiviteit comapatiënten wiskundig in kaart

Laatst bijgewerkt: januari 2020

nieuws Wetenschappers van de universiteit van Luik hebben een wiskundig systeem uitgewerkt om de hersenactiviteit van comapatiënten in kaart te brengen. Ze doen dat door de complexiteit van de hersenrespons op magnetische impulsen op te meten. De resultaten worden deze week gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Momenteel wordt het bewustzijn van patiënten vooral gedetecteerd door fysieke responsen op stimuli en opdrachten, zoals het openen van de ogen of het bewegen van een hand. Veel patiënten zijn echter volledig verlamd, maar wel bij bewustzijn en voor een deel onder hen blijft dat onopgemerkt.

Volgens onderzoeker Steven Laureys, van de Coma Science Group in Luik, heeft veertig procent van de patiënten die nu als vegetatief worden gediagnosticeerd nog een minimaal bewustzijn.

Daarom wordt al gebruik gemaakt van magnetische impulsen, maar de Luikse onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om de resultaten daarvan te interpreteren. Het komt erop neer dat de ze complexiteit analyseren van het antwoord dat het brein formuleert op een impuls. Dat wordt in een wiskundige index gegoten, zodat een duidelijke indeling van patiënten kan worden gemaakt. De index loopt van 0 tot 0,7 en kan onderscheid maken tussen slaap, verdoving en coma. Onder 0,3 is er geen vorm van bewustzijn.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130814_00693096


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram