Meer vergiftigingen met ratten- en muizengif op basis van alfa-chloralose

123-muizengif-rattengif-vergif-09-19.jpg

nieuws

Volgens het Nederlandse Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum neemt het aantal vergiftigingen met ratten- en muizengif op basis van alfa-chloralose toe. Ook in ons land signaleert het Antigifcentrum een toename van het aantal vergiftigingen. 

Jaarlijks ontvangt het Antigifcentrum ongeveer 750 oproepen voor blootstellingen aan muizen- of rattenvergif. Het overgrote deel van deze oproepen is voor dieren, zoals honden en katten (70%). Het restant zijn de vergiftigingen bij mensen, waarbij volwassenen en kinderen evenwichtig vertegenwoordigd zijn. Bij kinderen gaat het voornamelijk over inname van beperkte hoeveelheden. Bij volwassenen gaat het in 20% van de gevallen om een zelfmoordpoging. 

Bij deze oproepen over ratten-en muizenvergif blijkt het actief bestanddeel in 10% van de gevallen alfa-chloralose te zijn en in 65% anticoagulantia. Bij ongeveer 25% van de oproepen blijft het actief bestanddeel onbekend.

Hoewel veel ratten- en muizenvergiffen anticoagulantia bevatten, is er een stijgende trend naar het gebruik van alfa-chloralose in deze middelen. De producten op basis van anticoagulantia mogen namelijk niet meer gebruikt worden door particulieren.

Wat is alfa-chloralose?
Alfachloralose werd in het verleden als slaapmiddel en verdovend middel gebruikt. Bij de volwassene werd een orale dosis van 200 mg gebruikt als slaapmiddel. Een dosis van 1 gram kan convulsies en coma uitlokken.

Het middel kent nu een heroplevingals ratten- en muizenvergif. In Europa en in België, is de maximale toegelaten concentratie bij gebruik als ratten-en muizengif 4%.

Een niet–limitatieve lijst (datum: 11/2018) van de commerciële producten op de markt in België: 
1. Black pearl grain® (Ook gekend als: Flash® grain, Racan® grain AF, Grain® AF, Tomorin® Grain, Magik Grain® et Overdose® Grain) 
2. Black pearl pasta® (Ook gekend als: Flash® paste, Racan® paste AF, Paste® AF, Overdose® Pasta et Magik® Paste) 
3. KB Souris Céréales® - KB Muizen Granen®  
4. KB Souris Pâte® - KB Muizen Pasta®
5. NOTOMORROW® - NOTOMORROW® 
6. Rentokil Alpha Rapid Bait Blocks® - Rentokil Alpha Rapid Bait Blocks®  
7. RENTOKIL RAPID PRO® - RENTOKIL RAPID PRO® 
8. TOMORIN® (bijkomende naam: Protect Home express®)  
Zoals de wetgeving rond biociden oplegt dient het actief bestanddeel op de verpakking vermeld te worden: 4% chloralose (CAS 15879-93-3).

Wat zijn de risico’s van alfa-chloralose?
Jarenlang bevatte ratten- en muizengif vooral anticoagulantia (bloedverdunners). Alfachloralose is een heel ander type middel dat vooral effecten op het centraal zenuwstelsel heeft en bij een vergiftiging een andere behandeling vergt. Het is dus belangrijk om bij inname van ratten- en muizengif goed na te gaan om welk product het precies gaat.

De symptomen verschijnen snel na inname. De symptomen starten vaak 1-2u na de inname. In eerste instantie treden braken, duizeligheid, beven en ‘dronkenschap’ op ten gevolge van de neurologisch werking van het middel. Deze kunnen evolueren naar een coma, die gepaard gaat met stuipen en ademhalingsonderdrukking. Bij massieve innames kan de evolutie naar coma zeer snel optreden. 
In tegenstelling tot de bloedverdunnende middelen bestaat er geen specifiek antigif voor deze intoxicatie. 

Het toedienen van actieve kool (50 g voor een volwassene, 1 g/kg lichaamsgewicht voor kinderen) kan zinvol zijn binnen het eerste uur na de inname, op voorwaarde dat de patiënt niet braakt, niet slaperig is en geen stuipen vertoont.
De basisbehandeling bestaat uit het ondersteunen van de vitale functies.

Bronnen
www.antigifcentrum.be/medische-professionals/artikels-voor-dierenartsen/ratten-en-muizenvergif-op-basis-van-alfa
www.umcutrecht.nl/nl/Subsites/Nationaal-Vergiftigingen-Informatie-Centrum-(NVIC)/Nieuws/Meer-vergiftigingen-met-ratten-en-muizengif-op-ba


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram