Wat is een goed condoom?

nieuws Het condoom is het enige voorbehoedmiddel dat beschermt tegen zowel zwangerschap als tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Gebruik altijd een condoom als u met iemand anders dan uw vaste partner vrijt.

Kwaliteitsgarantie
Op de verpakking van condooms moet het CE-label staan. Dat betekent dat het condoom aan alle Europese kwaliteitsnormen voldoet.
Verder is de vervaldatum belangrijk: Gebruik nooit condooms die over datum zijn. EXP. 05 15 betekent: houdbaar tot mei 2015.

Soorten condooms
Er bestaan verschillende condooms: Extra dunne, dikke, grote, kleine, met veel of verdovend glijmiddel, met ribbels en nopjes, met smaak of in kleur.
Ontdek welk condoom het beste is voor jou. Als je condoom soms afglijdt, gebruik dan bijvoorbeeld Durex Close Fit, die zit vaster aan je penis. Als je een gewoon condoom te eng vindt, gebruik dan bijvoorbeeld Sure XL, Durex condooms met een easy-on teken (bij een grotere eikel) of Durex Comfort XL. Voor hardere seks of een grote penis kan je ook wat dikkere condooms gebruiken zoals bijvoorbeeld London special of Durex Extra.

Condooms voor anale seks?
Elk goedgekeurd condoom kan gebruikt worden voor zowel vaginale als anale seks. Belangrijk is dat bij beide sekstechnieken voldoende glijmiddel op waterbasis wordt aangebracht op het condoom en op en in de vagina en anus.
Je hebt dus geen extra dikke condoom nodig als je voldoende glijmiddel gebruikt.

Latex of polyurethaan
Condooms worden gemaakt van rubber (latex). Rubber is een natuurproduct en lost op in vetten en olieën. Daarom moet je met een latex condoom altijd glijmiddel op water- of siliconenbasis gebruiken.

Condooms gemaakt van polyurethaan (een kunststof) kan je gebruiken als je een rubberallergie hebt. Polyurethaan lost niet op in vetten en olieën. Bij deze condooms kun je dus wel een vethoudend glijmiddel gebruiken. Avanti van Durex is bijvoorbeeld een bekende polyurethaancondoom voor mannen.

Hoe gebruiken?
• Scheur de verpakking open aan de inkeping. Gebruik geen schaar of scherpe nagels zodat je het condoom niet beschadigt.

• Wacht tot de penis volledig stijf is. Leg het opgerolde condoom op de eikel nadat de voorhuid van de penis teruggetrokken is. Knijp met duim en wijsvinger het topje van het condoom dicht, zo blijft er meer ruimte om sperma op te vangen. Rol het condoom voorzichtig over de penis. Rol het condoom volledig af. Doe je dat niet, dan kan het tijdens het vrijen vanzelf weer oprollen en van de penis glijden.

• Een andere methode is: pak het condoom met twee vingers van elke hand van binnen. Trek het condoom een beetje uit elkaar – niet bang zijn, een goed condoom scheurt hierdoor niet – en stulp het zo over de penis. Let op dat je vingernagels het condoom niet beschadigen. Rol het met je duimen af. Zo raakt het rubbertje ook over een grotere penis.

• Gebruik het condoom niet langer dan 15 minuten, anders wordt het poreus en kan het scheuren. Wissel het condoom als je van partner wisselt en gebruik voor anale seks voldoende glijmiddel.

• Trek je na het klaarkomen terug, terwijl de penis nog stijf is. Neem het condoom goed aan de rand vast. Trek je niet terug zonder je handen te gebruiken. Trek het voorzichtig van de penis af, maak een knoop in het condoom en gooi het in de vuilbak, niet in het toilet.

Welk glijmiddel?
Bij anale seks moet je altijd glijmiddel gebruiken omdat de anus geen vloeistoffen produceert. Als er geen glijmiddel gebruikt wordt, kan het condoom scheuren en de seks pijnlijker zijn. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een klapcondoom zonder gebruik van glijmiddel 8 keer hoger is.

Ook bij vaginale seks, als de schede niet vochtig genoeg is, moet je glijmiddel gebruiken.
Glijmiddel op waterbasis is goedkoper, maar droogt na een tijdje uit. Je moet het regelmatig met speeksel opnieuw activeren of meer glijmiddel gebruiken. Goede glijmiddelen op waterbasis zijn bijvoorbeeld: Durex Express, Beppy comfort, K-Y, Ambassador,... Je kan ze meestal gewoon in de supermarkt krijgen.

Glijmiddel op siliconenbasis is duurder, maar sterker en blijft langer nat. Je hebt ook minder glijmiddel nodig. Ze worden vaak voor anale seks gebruikt. Bekende producten zijn bijvoorbeeld Eros, Heros en Silk. Je krijgt ze in een seksshop of via het internet. Glijmiddel op siliconebasis mag je niet gebruiken in combinatie met polyurethaan condooms (speciale condooms voor mannen met een latexallergie). Ze tasten het condoom aan en maken het kapot. Hetzelfde geldt voor speeltjes die gemaakt zijn van silicone, zoals sommige dildo's. Glijmiddel op siliconebasis kunnen de speeltjes kapot maken.

Gebruik nooit als glijmiddel: vethoudende stoffen zoals olie, crèmes, massageolie, babyolie, vaseline, nivea e.d.. Als je vet of olie met een gewone latex condooms gebruikt, worden ze poreus en scheuren ze.

Hoe bewaren?
Laat een condoom niet te lang in je broekzak of portemonnee zitten. Zo kan de verpakking kapot gaan en het rubber uitdrogen. Bescherm condooms ook voor directe zonnestralen en hoge temperaturen.

Meer info
www.seksualiteit.be
www.info4escorts.be


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram