Voorzichtig met terrasverwarmers

nieuws Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat terrasverwarmers op gas vaak onveilig zijn. Elf van de dertien onderzochte modellen bleken niet te voldoen aan de Europese viligheidsvoorschriften. Problemen doen zich onder meer voor met het onstekingsmechanisme van de branders: de vlammen zijn niet stabiel of de brander ontvlamt maar gedeeltelijk. Verder schieten veiligheidsinstructies en gebruiksaanwijzingen in het Nederlands tekort.

De VWA raadt de consument dan ook aan zeer voorzichtig te zijn bij het gebruik:
• Controleer bij aankoop of er duidelijke installatie- en veiligheidsvoorschriften en een duidelijke gebruiksaanwijzing bijgevoegd zijn.
• De terrasverwarmer moet voorzien zijn van een zogenoemde omvalbeveiliging. De omvalbeveiliging schakelt de gastoevoer automatisch af wanneer de terrasverwarmer om wat voor reden dan ook mocht omvallen. In omgevallen toestand kan er vloeibaar gas uitstromen, die direct verdampt en vlam kan vatten. Dit gaat gepaard met veel vuur en mogelijk een grote steekvlam.
• De gaskraan moet een stand hebben die alleen toestaat dat hij in laagstand kan worden ontstoken. Dit verhindert dat de brander kan worden ontstoken terwijl de gaskraan helemaal open staat.
• De terrasverwarmer mag alleen geschikt voor 1 gassoort en gasdruk.
• Op de terrasverwarmer mogen geen voorzieningen aanwezig zijn waarmee de gebruiker zelf de fabrieksinstellingen, zoals bijvoorbeeld gas-lucht verhouding, kan veranderen.
• Een verrijdbare terrasverwarmer op wielen mag niet per ongeluk kunnen verrijden tijdens normaal gebruik. Dit betekent veelal een blokkering op de wielen.
• Het uiteinde van de gasleiding, waarop de gasslang moet worden aangesloten, moet een (contra)schroefdraad hebben. Dit om te voorkomen dat de gasslang van de gasleiding afschiet bij onvoldoende bevestiging waardoor onverbrand gas uitstroomt.
• De brander moet in de terrasverwarmer zijn gefixeerd om te voorkomen dat deze verkeerd wordt teruggeplaatst. Ook moet de brander bestand zijn tegen vervorming, smelten of beschadigen waardoor het brandgedrag negatief wordt beïnvloed.
• De brander, of indien aanwezig de waakvlam, moet eenvoudig bereikbaar zijn met een lucifer, ook in het geval dat het toestel is uitgevoerd met een automatische ontsteekinrichting. Bij het niet (goed) functioneren van de automatische ontsteekinrichting moet het gemakkelijk kunnen aangestoken worden, zonder dar de gebruiker het toestel eerst moet demonteren.
• Het ontsteken en het branden van het branderbed moet makkelijk verifieerbaar zijn zonder onderdelen te moeten verwijderen. Het is belangrijk dat de gebruiker een terugkoppeling krijgt of de terrasverwarmer wel/niet werkt. Dit om te voorkomen dat herhalingen van handelingen onnodig worden verricht of dat onderdelen blijvend worden verwijderd wat het veilig functioneren van de terrasverwarmer negatief kan beïnvloeden.
• Terrasverwarmers moeten een vlambeveiliging hebben op de hoofdbrander en de waakvlambrander (indien aanwezig). Bij het doven van de vlammen bijvoorbeeld door uitwaaien, moet de vlambeveiliging binnen de vereiste afvaltijd de gastoevoer naar de branders afsluiten. Indien de afvaltijd te lang is kan er opeenhoping van onverbrand gas in de terrasverwarmer plaatsvinden. Dit kan explosief ontsteken.
- Wanneer de terrasverwarmer een behuizing voor de gascilinder heeft, dan mag deze geen grotere cilinders dan 15 kg kunnen herbergen, en moet hij voorzien zijn van ventilatieopeningen ter voorkoming van opeenhoping van onverbrand gas, waardoor explosie- of brandgevaar zou dreigen.
- De temperatuur van onderdelen die door de gebruiker moeten worden bediend mogen, niet te hoog worden.
- Branders moeten stabiel en rustig branden (lichte flamelift, dit is het afblazen van de vlammen van het branderbed, is toegestaan bij ontsteking). Instabiel branden kan worden veroorzaakt door een verkeerd ingestelde branderdruk, verkeerde mengverhouding lucht/gas, waardoor er mogelijk geen optimale verbranding plaatsvindt. Hierdoor kan er een teveel aan koolmonoxide in de verbrandingsgassen aanwezig zijn.
- Beveiligingen mogen niet overbrugd kunnen worden door bedieningsinstellingen waardoor de terrasverwarmer niet veilig kan uitschakelen bij technische problemen.
• Plaats de terrasverwarmer op een stabiele ondergrond en uit de wind.
• Gebruik de terrasverwarmer alleen in de buitenlucht.
• Vooral bij het met de hand ontsteken moet voorzichtig gehandeld worden. Voorkom dat te veel gas vrij komt bij het ontsteken. Houd voldoende afstand bij het ontsteken van de brander, zodat bij ‘ploffen’ gezicht en/of kleding niet geraakt worden.
• Als de lucifer te kort is om bij de brander te komen, koop dan extra lange.
• Bij een defect niet zelf repareren maar uitbesteden aan een erkend installateur.

Elektrische terrasverwarmers zijn doorgaans veiliger dan de gasverwarmers, maar ze zijn dan weer schadelijker voor het milieu. Een terrasverwarmer die de maximale capaciteit gebruikt consumeert ongeveer 1 kg propaan per uur (13,9 kWh), hetgeen resulteert in een CO2 uitstoot van 2,93 kg. Om dezelfde hoeveelheid warmte te verkrijgen (in kWh) door middel van electriciteit, dan komt er een hoeveelheid CO2 uitstoot vrij die aanzienlijk hoger ligt namelijk 7,65 kg.


Laatst bijgewerkt: februari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram