Vervallen geneesmiddelen kunnen gevaarlijk zijn

nieuws Steeds meer volwassenen zetten hun gezondheid op het spel door medicijnen die over datum zijn te bewaren én te gebruiken. Dat stellen Britse gezondheidsexperts.

De studie, waarbij 5.000 Britse volwassenen ondervraagd werden, toonde aan dat er gemiddeld meer dan twee vervallen producten in het medicijnkastje staan. En hoewel de meesten zich daarvan bewust zijn, gebruikt één op vier ze toch. Even onrustwekkend is dat 7 procent ervan overtuigd is dat medicatie geen vervaldatum heeft.

De experts noemen de bevindingen "extreem onrustwekkend" en moedigen aan om de houdbaarheidsdatum van uw medicijnen. Zo kan verstreken medicatie tegen epilepsie leiden tot een beroerte, mensen met astma kunnen stikken als hun inhalator over datum is en oude zwangerschapstesten kunnen verkeerdelijk een negatief resultaat opleveren."

Ten slotte toonde het onderzoek ook aan dat twee op de volwassenen de bijsluiter van hun medicatie niet lezen voor gebruik. 12 procent bekende zelfs dat ze de juiste dosering zelf 'raden', zonder het te controleren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram