Veilig te voet naar school

zebrapad-160.jpg

nieuws Weeg goed af of je kind reeds zelfstandig naar school kan stappen. Is het vaardig genoeg om de schoolweg veilig af te leggen? Kinderen van minder dan 8 à 9 jaar zijn niet in staat om efficiënt op alle verkeerssituaties te reageren, zo blijkt uit studies. Anticiperen op moeilijke of onverwachte verkeerssituaties leer je anderzijds maar door regelmatig in het echte verkeer veilig te oefenen. Kies alleszins zorgvuldig de route die het kind alleen zal volgen en oefen ze vooraf enkele keren samen met het kind. Uw kind alleen te voet naar school laten gaan, is uiteindelijk ook een kwestie van wederzijds vertrouwen.

• Neem de veiligste , niet de kortste weg. De veiligste weg is die met brede voetpaden, een beveiligde oversteekplaats (zebrapad, lichten, opzichters...), weinig en traag verkeer, een goed zicht.
Wijs uw kind op de mogelijke gevaarlijke plekken (zoals garages, parkings, opritten...). Leer je kind dat zien niet gelijk is aan gezien worden: het is niet omdat je kind zelf een auto ziet, dat de bestuurder je kind ook gezien heeft.
Het zebrapad is de veiligste plaats om over te steken. Als er zich op minder dan 30 meter een zebrapad bevindt, ben je trouwens verplicht om het te gebruiken.
• Alhoewel een auto voorrang moet verlenen aan overstekende voetgangers of aan personen die op het punt staan om over te steken op een zebrapad, is het toch voorzichtig om niet over te steken als het naderend voertuig hierdoor gedwongen wordt om hard te remmen.
• Als er een tram nadert, mag je een zebrapad dat over de tramrails of -bedding loopt niet oversteken, behalve als dit toegestaan is door verkeerslichten.
Oefen correct oversteken: altijd stoppen voor de rand van de stoep (stoeprand = stoprand!). Kijk goed naar links, naar rechts en nogmaals naar links. Vergeet niet dat fietsers en bromfietsers in sommige eenrichtingsstraten van twee kanten kunnen komen. Steek de rijbaan haaks op haar aslijn over, zonder slenteren of te rennen.
Voetgangers hebben voorrang op een doorlopend voetpad. Een doorlopend trottoir is bedoeld om het kruisende verkeer te doen vertragen. Het bevindt zich op het einde van secundaire, relatief rustige straten en loopt dwars over de rijbaan tot aan de overkant. Maar wees ook hier extra voorzichtig.
• Loop als volwassene altijd langs de kant van het verkeer en laat kinderen langs de kant van de huizen lopen.
Wacht je kind nooit op aan de overkant van de straat. Zo voorkom je dat ze je zonder uitkijken tegemoet rennen.
• Maak dat het kind goed zichtbaar is: reflecterende strips, schoenen en vestjes zijn geen luxe. Kleren en een boekentas in felle kleuren hebben hun voordelen.
Vertrek op tijd. Een gehaast kind wordt onvoorzichtig.

Meer info: Belgisch instituut voor verkeersveligheid, www.bivv.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram