Tips voor veilige kerstverlichting

AldiBebe.jpg

nieuws Zowat 30% van de kerstverlichting die bij ons wordt verkocht, is onveilig. Dat bleek drie jaar geleden uit cijfers van de Europese Commissie. Onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit ziet wel beterschap: in 2010 had 22 procent van de kerstverlichting een tekortkoming, in 2009 was dit nog 36 procent en in 2008 zelfs 41 procent.

De meeste ongevallen met kerstverlichting ontstaan door onjuist gebruik of door ondeugdelijk materiaal of een ondeugdelijke constructie.
Bij veel kerstverlichting is het elektriciteitssnoer direct aangesloten op de netspanning van 230 Volt. Delen van de kerstverlichting waar spanning op staat, mogen niet bloot liggen door een slechte constructie, omdat er dan kans is dat je bij het aanraken ervan een elektrische schok krijgt.
Daarnaast kan kerstverlichting door oververhitting brand veroorzaken in materiaal waaraan of waarbij het hangt, zoals de kerstboom of de gordijnen.

Tot slot kan er brand of gevaar voor een elektrische schok ontstaan omdat de kerstverlichting in contact komt met water. Dat is bijvoorbeeld het geval als er ondeugdelijke of ongeschikte kerstverlichting buiten is aangebracht.

• U doet er bij de aankoop verstandig aan te letten of bepaalde informatie op het product ontbreekt. Als er geen merkaanduiding, CE-markering, technische informatie en waarschuwingsinformatie in de Nederlandse taal te vinden is, maakt dit een product verdacht. Het CE-label betekent slechts dat de fabrikant zelf verklaart dat de EU-normen zijn nageleefd bij productie. Dit houdt niet in dat er dan ook een onafhankelijke controle heeft plaatsgevonden.

• Koop bij voorkeur feestverlichting met transformator: een transfo reduceert de gevaarlijke contactspanning van 230 volt.

• Geef de voorkeur aan LED-verlichting: ze geeft minder warmte af en verbruikt bovendien minder.

• Gebruik kerstverlichting alleen buiten als deze mogelijkheid op het product (of de verpakking) staat aangeven. Buitenverlichting is herkenbaar aan de code IP44 of aan de opdruk met de waterdruppel in een driehoek. Stekkerverbindingen moeten waterdicht zijn, de stekker of voedingsadapter moet geschikt zijn voor gebruik buiten en ook het lichtsnoer moet vochtbestendig zijn.

• Denk eraan dat de kerstverlichting in een doos heeft gezeten sinds verleden jaar. Controleer deze zorgvuldig vooraleer ze in de boom te hangen. Indien sommige elektrische draden bloot zouden liggen of gebroken zijn, gooi de kerstverlichting weg en koop een nieuwe set.

• Ga na of alle lampjes goed vastgeschroefd zitten en de draden onbeschadigd zijn, deze kunnen immers kortsluiting veroorzaken.

• Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden.

• Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dit zo neer dat er niemand over kan struikelen. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.

* Lampje kapot? Meteen vervangen. Wacht niet tot meer lampjes het begeven. Dit vergroot de kans op oververhitting. Bij feestverlichting met lichtdiodes bestaat dat gevaar niet. Trek altijd de stekker uit het stopcontact als u lampjes vervangt.

• Lampjes van kerstverlichting kunnen oververhit raken als ze worden afgedekt door bijvoorbeeld watten of stro. Houd daar dus rekening mee als u decoraties met kerstverlichting maakt en zorg dat de lampjes goed vrij staan, zodat ze hun warmte veilig kunnen afstaan.

• Een echte kerstboom of kerststukjes moeten soms water hebben. Schakel voor u water geeft, eerst de kerstverlichting uit en geef voorzichtig water. Controleer altijd even of u niet hebt gemorst, voordat u de verlichting weer inschakelt.

• Laat de kerstlampjes nooit branden als u weggaat of ’s nachts. Uitdoen is de stekker uit het stopcontact halen en niet door een lampje los te draaien.

• Gebruik bij voorkeur alleen kant-en-klare lichtkettingen.
Sommige kerstverlichtingsnoeren zijn koppelbaar. Daarvoor zijn aan het uiteinde van een streng koppelingen voor de netvoeding aangebracht. Let er op dat slechts een beperkt aantal extra strengen kunnen worden aangekoppeld omdat anders in de snoeren van de andere strengen een te hoge stroom gaat lopen waardoor bedrading oververhit kan raken en isolatie kan smelten. Lees daarvoor de opschriften en gebruiksaanwijzing. Zorg dat ongebruikte koppelstukken bij buitenverlichting op de aangegeven wijze worden afgedicht tegen binnendringen van vocht en voorwerpen of vuil.

• Gebruik nooit kaarsen in de nabijheid van een kerstboom of als kerstboom versiering. Plaats kaarsen tenminste 50 cm uit de buurt van brandbare materialen. Steek kaarsen in brandbare kerststukjes niet aan.

• Verlichting mag nooit gebruikt worden in bomen met een ijzeren frame.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram