Niet kamperen tijdens onweer

123-vakant-reizen-tent-kamperen-natuur-170_08.jpg

nieuws Een tent biedt, in tegenstelling tot wat soms gezegd en geschreven wordt, geen enkele bescherming tegen blikseminslag. De kans bestaat zelfs dat het metalen buizenframe de bliksem aantrekt. Het beste is dan ook om bij naderend onweer een veiliger onderkomen te zoeken en daar te blijven tot het onweer voorbij is. De auto (met ramen en deuren gesloten) is zo’n veilige plek. Ook wanneer’s nachts een onweer wordt aangekondigd, verdient het aanbeveling om indien mogelijk niet in de tent te slapen. Wanneer u niet elders kan schuilen, moet u het contactvlak met de grond zo klein mogelijk maken, bijvoorbeeld gehurkt in de tent zitten. Ga zeker niet op de grond liggen. Ga zo ver mogelijk van tentstok of tentframe zitten. Zorg voor isolatie met behulp van rubberen matras of luchtbed. Zet de tent bij onweersdreiging zeker niet op in open veld, op het hoogste punt van de streek of onder een boom.

Een caravan of camper biedt iets meer bescherming dan de tent, maar toch is het aanbevolen om een veiliger plek op te zoeken, zeker wanneer de caravan of camper een opbouw uit kunststof of aluminium platen heeft. Indien u nergens naartoe kan, ga dan bij een camper in de stuurcabine zitten waar u iets beter beschermd bent.

Andere voorzorgsmaatregelen:
• Installeer de caravan of camper tijdens een onweer bij voorkeur in de buurt van (maar niet vlak bij) hogere objecten (een lichtmast, telefoonantenne...) die als bliksemafleider kunnen dienen.
• Hou ramen en deuren gesloten
• Wanneer u enkele dagen blijft staan, kan u het chassis aarden.
• Indien de caravan of de camper is aangesloten op het elektriciteitsnet, verdient het aanbeveling om bij onweersdreiging de buitenaansluiting tijdelijk te ontkoppelen en het snoer met de stekker weg te bergen. Ontkoppel ook eventuele aansluitingen van antennes. Haal de TV-antenne binnen en leg een satellietschotel plat. Doe dit voor en nooit tijdens het onweer.
• Klap hefdak, luifel en parasol en andere dingen die kunnen wegwaaien in.
• Verlaat de caravan of de camper pas als het onweer is weggetrokken. Rij zo mogelijk enkele honderden meters weg vooraleer uit te stappen.
• Bij een stacaravan waarvan de wielen los van de grond staan en een goede geleiding van het metalen onderstel naar de aarde ontbreekt, kan u eventueel een uitwendige bliksemafleider (laten) installeren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram