Meeste mensen kunnen niet omgaan met mondkapjes

unsplash_masker_corona_bescherming_veilig.jpg

nieuws Onderzoek bewijst dat de meeste mensen niet kunnen omgaan met mondkapjes. Dat is zorgwekkend, want onjuist gedragen mondkapjes bieden mogelijk nauwelijks of zelfs helemaal geen bescherming.

De stelling baseert zich op een onderzoek naar het gebruik van mondkapjes in Singapore. Slechts 1 op de 8 proefpersonen – oftewel iets meer dan 12 procent – bleek het mondkapje op de juiste manier te gebruiken.

Singapore

In 2014 deelde de overheid N95-mondkapjes uit aan de inwoners van Singapore. Het idee was dat zij de mondkapjes konden gebruiken als het – door al het fijnstof in de lucht – eens wat heiig was. De mondkapjes werden samen met instructies omtrent het gebruik ervan, verspreid. Die instructies bestonden uit afbeeldingen waarop te zien was hoe men het mondkapje op diende te zetten en gebruiken.

Lastiger dan je denkt

Maar konden mensen – ongeacht of ze die instructies nu bestudeerden of niet – eigenlijk wel met mondkapjes omgaan? Om dat te onderzoeken, zette een internationaal team van wetenschappers een onderzoek op. Ze verzamelden proefpersonen, woonachtig in Singapore, en boden ze een mondkapje aan dat identiek was aan het mondkapje dat de overheid eerder had uitgedeeld. Ook ontvingen de proefpersonen een vergelijkbare gebruiksaanwijzing. Vervolgens moesten ze de mondkapjes opzetten, waarna een onderzoeker keek of deze goed zat. En zo’n mondkapje opzetten, bleek lastiger te zijn dan je misschien zou denken. Veelgemaakte fouten waren misplaatste oor-elastieken, waardoor het masker niet goed aansloot op de huid. En ook werd de neusbeugel vaak niet strak genoeg op de neus gezet.

De resultaten

Al met al bleek slechts 12,6 procent van de proefpersonen het mondkapje correct te gebruiken. Mensen die vooraf de instructies bekeken, presteerden niet veel beter dan mensen die de instructies links lieten liggen. Ook mensen die zelf een mondkapje bezaten en het veelvuldig gebruikten, presteerden vaak niet beter dan mensen die er voor het eerst eentje in gebruik namen. Verder blijkt uit het onderzoek dat jongeren over het algemeen wel iets beter overweg konden met een mondkapje dan ouderen; de ouderen maakten doorgaans meer fouten.

Actueler dan ooit

Hoewel het onderzoek – dat deze week is gepubliceerd – een paar jaar geleden al werd uitgevoerd, zijn de bevindingen die eruit rollen, actueler dan ooit. Sinds het nieuwe coronavirus eind vorig jaar in China uitbrak en zich vervolgens snel over de wereld verspreidde, wordt er fel over het gebruik van mondkapjes gediscussieerd. Sommigen zien het gebruik van mondkapjes op straat en in openbare gelegenheden als een belangrijke wijze waarop verspreiding van het virus voorkomen of in ieder geval beperkt kan worden. Anderen vrezen dat het gebruik van mondkapjes een gevoel van schijnveiligheid creëert. Het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit van mondkapjes op straat of in de supermarkt, is dan ook beperkt. 

Correct gebruik
Vast staat dat het daarbij zaak is dat mensen de mondkapjes wel correct gebruiken. Dat kan – afgaand op het onderzoek dat in Singapore is uitgevoerd – dus wel eens lastiger zijn dan we denken. En dan ligt een gevoel van schijnveiligheid inderdaad op de loer, zo stellen de onderzoekers.

Het feit dat de inwoners van Singapore ook niet beter met de mondkapjes uit de voeten konden wanneer ze de bijgesloten instructies bekeken, wijst er vooral op dat er meer nodig is om mensen over te laten gaan tot het correct dragen van mondkapjes. “Beleidsmaatregelen die het grote publiek aanmoedigen tot het dragen van mondkapjes, moeten gepaard gaan met effectieve trainingsmaterialen die verder gaan dan wat papieren instructies,” zo stellen de onderzoekers. Daarnaast is het zaak dat mensen zich ervan bewust zijn dat mondkapjes andere maatregelen gericht op het beperken van de verspreiding van het coronavirus niet vervangt. “Andere maatregelen – zoals social distancing, handen wassen en jezelf isoleren als je ziek bent – zijn van cruciaal belang.”

Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram