“Kwaliteit van opladers is zorgwekkend”

123_USB_oplader_smartphone_2020.jpg

nieuws 65% van de USB-laders, laptop- en tabletladers en opladers voor herbruikbare batterijen zoals die voor e-sigaretten en powerbanks voldoen niet aan de veiligheids- en milieunormen. Dat staat in het rapport rond de veiligheid van consumentenproducten, dat de Europese Commissie vorige maand publiceerde.

Twaalf landen namen deel aan de internationale controlecampagne: Cyprus, Duitsland, Finland, Frankrijk, Kroatië, Letland, Malta, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Zweden en België. 86 opladers werden onderzocht, waaronder zeven in ons land. Van die 86 opladers bleek maar liefst 65 procent niet conform. Meer bepaald 6 van de 10 USB-laders, de helft van de laptop- en tabletladers en bijna 90 procent van de universele laders. 
Administratieve en technische tekortkomingen
“Een groot deel van deze non-conformiteiten is te wijten aan administratieve tekortkomingen: geen gebruikshandleiding, geen adres van de fabrikant enzovoort. Voor de gebruiker bestaat er dus geen onmiddellijk gevaar. Toch zijn we van mening dat de fabrikanten deze regels niet zomaar aan hun laars mogen lappen. Door het gebrek aan contactgegevens bijvoorbeeld is het onmogelijk om te weten waar het product vandaan komt, wat bij eventueel gevaar een probleem kan vormen”, aldus Test-Aankoop. 

De technische tekortkomingen zijn daarentegen ronduit zorgwekkend. Zo voldoen veel laders niet aan de vereisten voor opwarming bij normaal gebruik en aan de vereisten voor kruipafstanden. In lekentaal betekent dat dat ze te snel te warm worden en dat de isolatie te wensen overlaat, waardoor we bijvoorbeeld te dicht bij de elektrische componenten kunnen komen. 
Tips
Test-Aankoop raadt aan om steeds een officiële lader van een gereputeerd merk te kopen, specifiek voor het toestel dat je wil opladen. Wie gaat voor universele laders, neemt sowieso beter eentje van bekendere merken zoals Belkin of Azuri. Het CE-logo geeft trouwens een vals gevoel van veiligheid, want ook de slechte en onveilige laders hebben het. Verder is het belangrijk om nu en dan te controleren of hij niet beschadigd is, en of de lader of batterij niet te sterk verhit. 

Bronnen:
https://economie.fgov.be
https://www.test-aankoop.be
https://www.test-aankoop.be

Lees ook: Is lang op de computer werken ongezond voor je ogen ?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram