Knalvuurwerk eist veel vingers

123-vuurw-ontploffing-brand-170_12.jpg

nieuws Op 31 december en 1 januari kwamen in Nederland 700 vuurwerkslachtoffers op een Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht. Dat is iets minder (3%) dan vorig jaar op deze twee dagen. Bijna de helft van de slachtoffers was jonger dan 20 jaar. Zwaar illegaal knalvuurwerk veroorzaakte ook dit keer zeer ernstige letsels. Het aantal slachtoffers dat is opgenomen in het ziekenhuis is met 16% onveranderd hoog gebleven. De afgelopen 2 jaar vielen er geen dodelijke slachtoffers. Deze jaarwisseling 1 man van 51 jaar, die zelf zwaar verboden vuurwerk afstak.

Bijna de helft van de slachtoffers (45%) was nog geen 20 jaar. Opmerkelijk is de sterke toename van het aantal vingerletsels door het uit de hand afsteken van vuurwerk: met 28% een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar. De helft van de slachtoffers is verwond door knalvuurwerk. Zes op de tien gewonden liep letsel op bij het afsteken van het eigen vuurwerk. Wat verder opvalt is het relatief hoge percentage ongevallen op 31 december overdag (42%).
Bij de meest ernstige letsels gaat het vaak om zwaar illegaal knalvuurwerk. 43% van de slachtoffers van illegaal vuurwerk is opgenomen in het ziekenhuis. Bij ongevallen met legaal vuurwerk is dit 10% geweest. Jongeren blijken nog steeds eenvoudig illegaal aan gevaarlijk zwaar knalvuurwerk te komen. De Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers ontmaskerde dit jaar alleen al 500 bestellers van zwaar verboden knalvuurwerk op websites in Polen.

Laatst bijgewerkt: april 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram