Je ogen beschermen? ... Hoezo?

nieuws Bij het sporten lopen kinderen en jongeren nogal eens verwondingen aan het oog op. Ook bij praktijklessen op school is het oppassen geblazen. Ook in andere gevaarlijke situaties, zoals bij doe-het-zelf karweitjes en bij spelletjes zoals vogelpik, pijl en boog, speelgoedpistolen,... is oogbescherming belangrijk.
Oogletsels kunnen ernstige gevolgen hebben en wanneer je maar één goed oog hebt, zit je meteen goed in de problemen. Raakt je goede oog zwaar gekwetst, dan moet je plots voor alles je "slechte" oog gebruiken en dat kan een zware handicap betekenen. Gelukkig kan je met een goede oogbescherming het risico op verwondingen sterk verminderen.
Eigenlijk kan iedereen maar beter voorzichtig met zijn ogen omspringen. Oogbescherming is echter vooral belangrijk als je met één oog niet goed ziet.

Een lui oog (amblyopie) is één van de belangrijkste oorzaken van slecht zicht aan één oog. Het komt voor bij zo'n 3 op 100 mensen. Een lui oog kan enkel behandeld worden tijdens de periode van visuele rijping, een periode die rond de leeftijd van 10 jaar ten einde loopt. Na die leeftijd is verdere behandeling niet meer mogelijk. Zelfs met de best aangepaste bril blijft een lui oog levenslang minder scherp zien.
Maar ook om andere redenen kan je slechts één goed oog hebben, bijvoorbeeld na een ongeval of een ernstige ziekte aan je oog.
Als je met je ander oog perfect ziet, merk je er niet zoveel van. Wel kan je dieptezicht minder goed zijn. Dit betekent dat je moeilijker kan inschatten hoe ver een voorwerp zich precies bevindt. Gelukkig leer je dit ook door ervaring. Wel kan je last ondervinden bij fijn werk, bij balsporten, ...

Hoe bescherm je je ogen
Je ogen bescherm je door het dragen van een bril, gemaakt uit speciaal stevig materiaal. Ook als je normaal geen bril draagt of contactlenzen gebruikt, is een bril aangewezen. In die gevallen kies je wel voor neutrale glazen. Uit welk materiaal de bril en de glazen best gemaakt zijn, is afhankelijk van wat je doet.
Sporten met een kleine, harde bal, zoals bijvoorbeeld squash, geven een hoog risico op oogletsels. Dan is het belangrijk een zo goed mogelijke bescherming te dragen.
• Voor sporten met een laag risico: Een gewoon montuur met onbreekbare (polycarbonaat of CR39) glazen. De bril wordt met een bandje rond het hoofd bevestigd.
• Voor sporten met een hoog risico (Badminton, baseball, basketbal, golf, handbal, hockey, schermen, squash, tennis, voetbal): Een speciale onbreekbare sportbril met polycarbonaat glazen.
• Voor praktijklessen met een hoog risico: Een veiligheidsbril, die ook aan de zijkanten afgesloten is. Deze is normaal voorzien in het veiligheidspakket op school. Is dit niet zo, vraag het dan na op school of bij je CLB-arts.
Kleine, wegslingerende deeltjes veroorzaken de meeste oogletsels. Ook spatten van gesmolten metaal of van bijtende vloeistoffen kunnen je oog flink beschadigen. Het hoogste risico loop je dus bij slijpen, frezen, draaien, boren, kappen,... en bij labowerk. Bij het lassen kunnen het felle licht, de ultraviolette en infrarode stralen je ogen beschadigen. Een speciale lasbril, lashelm of laskap
zijn dan ook belangrijk, ook voor leerlingen die goed zien met beide ogen.

bron: Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg

Laatst bijgewerkt: september 2009
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram