Jaarlijks 7000 ongelukken door chemische huishoudmiddelen

123-hyg-huish-afwas-spons-170-01.jpg

nieuws Elk jaar zijn er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën, waarbij in de meeste gevallen jonge kinderen zijn betrokken. Kinderen onder de 5 jaar lopen het grootste risico. Vooral één- en tweejarigen lopen vaak een ernstige vergiftiging op. In een op de vijf gevallen is het letsel zo zwaar dat kinderen naar de eerste hulp moeten. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en VeiligheidNL. Daarom wordt een campagne gelanceerd om ouders te waarschuwen voor de risico's van schoonmaakmiddelen. Zo wordt er bijvoorbeeld aangeraden om schoonmaakmiddelen hoog in kastjes te zetten, het liefst achter slot en grendel.

Het gaat vaak mis tijdens het schoonmaken of uitvoeren van een klus – in een onbewaakt ogenblik. Dan staat de fles schoonmaakmiddel voor het grijpen of de vaatwastabletten binnen handbereik. Kinderen stoppen het in hun mond om uit te proberen. De verpakkingen zien er ook vaak aantrekkelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan liquidcaps (voor de was) of gekleurde flessen.

Om ongevallen te voorkomen wordt ouders aangeraden om altijd het etiket te lezen en de veiligheidsvoorschriften op te volgen. Verder is het essentieel om huishoudchemicaliën buiten bereik van kinderen te bewaren en altijd de dop op de fles te doen.


Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram