- dossierSlecht of wazig zicht: zo kan je oogproblemen bij kinderen herkennen
- videoWat moet je eten om groter te worden?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen 2024-2025
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
Hoe bevestigt u het kinderzitje in de wagen?
nieuws
• Volg nauwgezet de gebruiksaanwijzing om zeker te zijn dat het zitje een optimale bescherming biedt. Het zitje heeft geen enkel nut als het niet bevestigd is zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
• Het babyzitje wordt vastgemaakt met een driepuntsgordel. Indien uw wagen enkel een gewone heupgordel in het midden van de achterbank heeft, kies dan een zitje dat geschikt is om vast te maken met een heupgordel. Als de auto uitgerust is met een derde verankeringpunt, dan kan een erkende dealer de heupgordel achterin vervangen door een driepuntsgordel.
• Plaats het zitje in uw wagen om te kijken of de veiligheidsgordel lang genoeg is om het zitje te bevestigen zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
• De veiligheidsgordel die het zitje op zijn plaats houdt, moet zo strak mogelijk zitten. Als u het naar voren of opzij trekt, mag het zitje maar heel weinig bewegen. Sommige recente autozitjes hebben een speciaal systeem om de gordel nog sterker aan te spannen.
• De gordel mag niet gedraaid zitten.
• Kijk na of de sluiting van de veiligheidsgordel de harde delen van het zitje niet raakt. Anders zou deze bij een botsing kunnen openspringen.
• Wilt u het zitje bevestigen op een plaats zonder veiligheidsgordel? Koop dan een zitje dat kan worden bevestigd met bijgeleverde speciale riemen. Opgelet, dit is enkel mogelijk als de wagen is uitgerust met verankeringspunten (plaatsen die in het koetswerk voorzien zijn om gordels aan te brengen).
• Het zitje moet steeds bevestigd zijn, zelfs als er niemand inzit. Bij een aanrijding kan een niet-bevestigd zitje een projectiel worden en de inzittenden verwonden.
Isofix-kinderzitjes
Isofix is een universeel bevestigingssysteem. Het Isofix-systeem is op dit moment een van de veiligste bevestigingssystemen op de markt. Het autostoeltje wordt rechtstreeks aan twee vaste ankerpunten van de auto vastgemaakt. Alle isofix-kinderzitjes worden op dezelfde manier vastgemaakt in wagens met isofix-bevestigingspunten.
Een isofix-zitje heeft twee sluitingen achteraan die worden vastgeklikt in de isofix-bevestigingspunten. Deze bevestigingspunten zijn haken die zich bevinden in de holte tussen de rugleuning en de zitbank van de wagen.
Soms is er een derde bevestigingspunt voorzien bovenaan het zitje of onderaan het zitje (vb. een steunpoot). Kijk goed na in de handleiding hoe het zitje correct moet geïnstalleerd worden.
U kan het isofix-systeem enkel gebruiken in wagens die uitgerust zijn met isofix-bevestigingspunten.
Voordelen:
• Het zitje kan eenvoudig en snel worden bevestigd in de wagen:
• Het zitje kan ook zonder isofix-bevestigingspunten worden vastgemaakt, met behulp van een driepuntsgordel.
Hoe maak u de baby vast in het zitje?
Klik uw kind steeds vast, ook voor korte ritten in de buurt en zelfs als u niet snel rijdt.
Goede kinderzitjes in de rijrichting hebben 5 riempjes.
- Het riempje tussen de benen zorgt ervoor dat de heupriem netjes om de heupen blijft en belet dat deze op de buik schuift. Dit riempje tussen de beentjes moet dus zo kort mogelijk zijn.
- De schouderriempjes kunnen op verschillende hoogten ingesteld worden. Om doeltreffend te zijn, moeten ze vertrekken op schouderhoogte of iets lager.
- De riempjes van het zitje sluiten goed aan rond de baby. Er mag ten hoogste 1 cm speling zijn, anders neemt het gevaar voor verwondingen toe.
Controleer dit voor elke rit en pas de riempjes aan volgens de dikte van de kleding.
- De riempjes van het zitje mogen niet gedraaid zijn.
- Bij het vastmaken van de sluiting moet men een ‘klik’ horen.
Oefen in het bijstellen van de lengte van de riempjes en het bevestigen van het zitje in uw wagen zonder je baby erin.
Meer info:
Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) - www.bivv.be
Kind & Gezin -
www.kindengezin.be