Eten uit de magnetron is gezond

nieuws Geregeld duiken in alternatieve kringen alarmerende berichten op dat koken in de magnetron (microgolfoven) ongezond zou zijn. Door verhitting in de magnetron zouden sommige voedingsbestanddelen worden vernietigd (zoals vitaminen van het B-complex, Vitamine C en vitamine E) of zouden hun eigenschappen veranderen waardoor hun voedingswaarde afneemt en ze zelfs gevaarlijk kunnen worden. Er zouden ook allerlei verbindingen ontstaan die mogelijk kankerverwekkend zijn, die het immuunsysteem ontregelen, enz. Voor die beweringen bestaan evenwel geen ernstige wetenschappelijke bewijzen, wel integendeel.

• Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van voedselbereiding in de magnetron op de hoeveelheid vocht, eiwit, koolhydraten, vetten, mineralen, vitaminen, en antioxidanten. Over het algemeen werden bij deze onderzoeken, behalve een hoger vochtverlies, geen belangrijke verschillen gevonden tussen magnetron gebruik en de conventionele methoden. De voedingswaarde van voedsel bereid in de magnetron is vergelijkbaar met die van conventioneel bereid voedsel. Verschillen in afbraak van eiwitten, vetten of koolhydraten, verlies van vitaminen, mineralen en anti-oxidanten tussen de verschillende methoden houden vooral verband met de temperatuur, kooktijd en de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Recent onderzoek toont aan dat voedsel bereiden in de magnetron het verlies aan voedingswaarde zelfs beperkt vanwege de korte kooktijd, de lagere temperatuur (max. 100°C) en gebruik van weinig water. Voor koolsoorten geldt zelfs dat deze bereidingsmethode de kankerwerende stoffen in de kool minder beschadigt dan conventionele bereidingsmethoden.

• Gerechten die in de magnetron worden klaarmaakt, hebben namelijk meer smaak dan wanneer ze gekookt worden omdat minder water moet gebruikt wordt Daardoor is bv. minder zout nodig. Ook moet er minder vet worden gebruikt.
• Bepaalde natuurlijke gifstoffen, zoals trypsineremmers, fytaat, tannine, oxaalzuur, ... worden in de magnetron in vergelijkbare mate of zelfs beter afgebroken dan bij conventioneel koken.

• Bij de chemische veranderingen die plaatsvinden bij voedselbereiding kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Vooral bij sterke directe verhitting, zoals bij grillen, bakken, braden en frituren kunnen deze verbindingen gevormd worden. Aangezien er in de magnetron geen directe verhitting plaats vindt en de temperatuur tot maximaal 100°C stijgt, ontstaan er minder van deze schadelijke stoffen. Er zijn geen aanwijzingen dat er door de microgolven specifieke chemische veranderingen plaatsvinden waardoor giftige stoffen gevormd worden.

• Voedsel uit de magnetron geeft geen risico voor straling. De straling stopt als de deur van de magnetron wordt geopend. De stralingsenergie blijft niet achter in het voedsel. Er bestaat geen enkel bewijs voor interacties van microgolven met DNA en proteïnen, te vergelijken met deze van ioniserend stralingen worden,

Lees ook: Veilig koken met de microgolfoven


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram