Een ergonomische snoeischaar

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Indien u veel snoeiwerk hebt in de tuin, is het belangrijk om een goede snoeischaar te gebruiken.
Goedkoop is in deze meestal niet beterkoop.


Welke snoeischaar?

1. Kies het best een schaar van het papegaaienbektype waarbij het bovenmes de tak afknipt langs het vaste ondermes. Kies liever geen schaar waarbij het mes op het aambeeld (tegenmes) drukt. Die zijn alleen geschikt om oud en dood hout te knippen.

2. Koop als u veel moet snoeien een schaar met een ergonomische snoeikop die schuin naar beneden staat ten opzichte van de handgrepen (bv. Felco 8, Bahco PX, ARS V-Z). Doordat het mes al naar voren is gebogen, hoeft de hand niet naar beneden te buigen.

3. Probeer verschillende types uit of ze goed in de hand liggen: ze mag niet te zwaar zijn, de grepen mogen niet te groot of te klein zijn… Er bestaan speciale snoeischaren voor kleine en grote handen.

4. Bent u linkshandig, koop dan een snoeischaar voor linkshandigen (bv. Felco 9 of Bahco PX-M2-L).

5. Een elektrische snoeischaar is vooral bedoeld voor professionele snoeiers.

Hoe gebruiken

• Zorg dat uw schaar altijd scherp is.

• Een snoeischaar is alleen geschikt voor licht snoeiwerk, voor dikkere takken (meer dan 2 cm dik) moet u een speciale takkenschaar of een handzaag gebruiken.

• Voor het verwijderen van hoge takken bestaan speciale stokzagen.

• Werk veilig. Ga bv. nooit zitten op de tak die u afzaagt of zet geen ladder tegen die tak. Het kan belachelijk lijken, maar elk jaar gebeuren er op die manier tientallen ongevallen. De ladder wordt bij voorkeur tegen de stam geplaatst. Moet ze toch tegen een tak rusten, dan moeten er minstens drie sporten boven de tak uitsteken. De ladder moet minstens één meter boven de hoogste te bereiken plaats uitsteken. Indien er gevaar bestaat dat de ladder wegschuift of door vallende takken wordt weggeslagen, dan moet ze worden verankerd.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram