Een ergonomische snoeischaar

nieuws Indien u veel snoeiwerk hebt in de tuin, is het belangrijk om een goede snoeischaar te gebruiken.
Goedkoop is in deze meestal niet beterkoop.


Welke snoeischaar?

1. Kies het best een schaar van het papegaaienbektype waarbij het bovenmes de tak afknipt langs het vaste ondermes. Kies liever geen schaar waarbij het mes op het aambeeld (tegenmes) drukt. Die zijn alleen geschikt om oud en dood hout te knippen.

2. Koop als u veel moet snoeien een schaar met een ergonomische snoeikop die schuin naar beneden staat ten opzichte van de handgrepen (bv. Felco 8, Bahco PX, ARS V-Z). Doordat het mes al naar voren is gebogen, hoeft de hand niet naar beneden te buigen.

3. Probeer verschillende types uit of ze goed in de hand liggen: ze mag niet te zwaar zijn, de grepen mogen niet te groot of te klein zijn… Er bestaan speciale snoeischaren voor kleine en grote handen.

4. Bent u linkshandig, koop dan een snoeischaar voor linkshandigen (bv. Felco 9 of Bahco PX-M2-L).

5. Een elektrische snoeischaar is vooral bedoeld voor professionele snoeiers.

Hoe gebruiken

• Zorg dat uw schaar altijd scherp is.

• Een snoeischaar is alleen geschikt voor licht snoeiwerk, voor dikkere takken (meer dan 2 cm dik) moet u een speciale takkenschaar of een handzaag gebruiken.

• Voor het verwijderen van hoge takken bestaan speciale stokzagen.

• Werk veilig. Ga bv. nooit zitten op de tak die u afzaagt of zet geen ladder tegen die tak. Het kan belachelijk lijken, maar elk jaar gebeuren er op die manier tientallen ongevallen. De ladder wordt bij voorkeur tegen de stam geplaatst. Moet ze toch tegen een tak rusten, dan moeten er minstens drie sporten boven de tak uitsteken. De ladder moet minstens één meter boven de hoogste te bereiken plaats uitsteken. Indien er gevaar bestaat dat de ladder wegschuift of door vallende takken wordt weggeslagen, dan moet ze worden verankerd.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram