Bescherm uzelf tegen de koude

nieuws Zeer lage temperaturen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, in het bijzonder voor baby’s, chronisch zieken en ouderen. Maar intense koude kan bij iedereen problemen veroorzaken.

Welke risico’s hangen samen met koude?
* Onderkoeling;
* Huidletsels (winterkloven, winterhanden en –voeten...);
* Reeds bestaande ziekten (hart-, ademhalingsaandoeningen) kunnen door de koude verergeren;
* Slechte weersomstandigheden (mist, storm, sneeuw, ijzel …) kunnen verkeersongevallen veroorzaken of de transportmiddelen tijdelijk blokkeren.
* Het gebruik van haardvuren of bijkomende verwarmingstoestellen houdt een verhoogd risico op brand en CO-vergiftiging in.

Voorzorgsmaatregelen

Thuis
* Indien u van plan bent de open haard aan te steken, laat dan elk jaar uw schoorsteen door een vakman vegen. Vul uw (kolen)kachels niet tot het uiterste. CO-vergiftiging kan dodelijk zijn.
* Kijk de isolatie van uw leidingen en uw watermeter na. Bescherm ook de stookolieleidingen: ze zouden aangetast kunnen zijn door paraffinevorming, wat een onderbreking van de verwarming kan veroorzaken.
* Vergewis u ervan dat de verwarming naar behoren werkt. Zie erop toe dat er geen vreemd voorwerp de luchtkokers verstopt. Stel uw thermostaat af op een minimale kamertemperatuur die past bij uw levensstijl en die u aangenaam vindt. Vermijd echter te hoge temperaturen.

In de auto
* Laat uw wagen nakijken. Controleer de radiator en het antivriesniveau. Zorg voor dekens, een krabber en een gereedschapstas.
* Vermijd verplaatsingen met de wagen wanneer de weersomstandigheden ongunstig zijn. Kleed u warm aan: wanneer u in uw wagen stapt, is het binnenin haast even koud als buiten. De verwarming van de wagen werkt pas na een tijdje optimaal.

In geval van lange verplaatsingen:
- Neem voldoende eten en water mee.
- Neem dekens mee
- Zorg ervoor dat u een mobiele telefoon bij u heeft.
- Vergeet uw geneesmiddelen niet indien u aan een chronische ziekte lijdt waarvoor u regelmatig geneesmiddelen moet innemen.
- Neem crème voor handen en voeten mee om eventuele huidletsels te voorkomen.
- Indien u bent gestopt, schakel dan uw koplampen uit om uw accu te sparen.

Buiten
* Pas uw kleding aan: handschoenen, sjaal, warme sokken, wollen muts. Blootshoofds naar buiten gaan kan de lichaamswarmte met 30% doen dalen.
Trek bij voorkeur verschillende lagen kleding aan. Wol, zijde en polypropyleen of polyester behouden de lichaamswarmte beter dan katoen. Thermisch ondergoed is een uitstekend idee, zeker wanneer u gaat fietsen, wandelen of andere inspanningen moet leveren. Thermisch ondergoed zorgt er voor dat het lichaam voldoende warm en droog blijft.
* Rillen betekent dat het lichaam warmte verliest. Voortdurend bibberen is een teken dat het beter is terug te keren naar een warme omgeving.
* Drink regelmatig warme dranken. Opgelet: (sterke) alcohol helpt niet om op te warmen. Integendeel, alcohol veroorzaakt een snellere daling van de lichaamstemperatuur en verhoogt bijgevolg de risico’s op onderkoeling. Geef de voorkeur aan zoete dranken zonder cafeïne.

Voor ouderen
Hoe ouder men wordt, hoe minder men temperatuursverschillen voelt. Indien u ouder bent dan 65 jaar, plaats dan thermometer binnen en buiten uw huis. Lees de temperatuur tijdens de wintermaanden dikwijls af.
- Denk er in geval van gevaar voor een lange koudegolf of hevige sneeuwval aan boodschappen te doen voor een lange periode en ga na of u over geneesmiddelen beschikt voor een voldoende lange tijd.
- Blijf zoveel mogelijk thuis, zeker bij ijzel of gladde wegen.
- Aarzel niet om iemands hulp in te roepen om uw boodschappen te doen.
- Laat regelmatig iets van u horen.
- Kijk geregeld de temperatuur van uw huis na (minimum 19°C).
- Eet rijkelijk.
- Vermijd te dicht bij de verwarming te rusten.
- Als u naar buiten moet, denk er dan aan u warm aan te kleden en waterdichte schoenen met een antislipzool aan te trekken.

Voor zuigelingen
Kinderen jonger dan een jaar zijn bijzonder gevoelig voor lage temperaturen. Ze verliezen hun lichaamswarmte gemakkelijker dan volwassenen en lopen dus gemakkelijker risico op onderkoeling.
- Laat uw baby niet slapen in een onverwarmde kamer. Ideaal is een omgevingstemperatuur tussen 18°C en 20°C.
- U moet avermijden met uw baby naar buiten te gaan bij hevige koude.

Indien u toch met uw kind naar buiten moet:
* Kleed uw kind warm aan (bij voorkeur in verschillende lagen), voornamelijk het hoofd en de lichaamsuiteinden (handen, oren, voeten).
* Vervoer uw kind op een manier waarbij het vrij gelaten wordt in zijn bewegingen (kinderwagen, buggy). Op die manier kan het zich verwarmen door te bewegen.
* Geef uw kind regelmatig iets te drinken.

Voor hartpatiënten
Bij hevige koude levert het hart meer inspanningen dan gewoonlijk, met name om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Indien u een hartaandoening of een hoge bloeddruk heeft, probeer dan grote inspanningen te vermijden. Vermijd in een periode van hevige koude naar buiten te gaan.

Indien u toch naar buiten moet:
* Aarzel niet om hulp te vragen. Laat u vergezellen indien mogelijk en maak gebruik van een lift als het kan.
* Beperk grote inspanningen. Pas uw activiteit geleidelijk aan.
* Vergeet niet u warm aan te kleden door verschillende lagen kleding boven elkaar te dragen en de lichaamsuiteinden te bedekken (hoofd, neus, oren, handen, voeten).
* Wanneer u zich bij slecht weer met de wagen verplaatst, denk er dan aan dat u moeilijkheden op de weg kunt krijgen.
* Neem een EHBO-kit mee met uw geneesmiddelen alsook water en een reddingsdeken.
* Ontzie uzelf en lever geen grote inspanningen (vraag hulp in geval van panne).
* Neem energierijke voedingsmiddelen en dranken mee.
* Neem een mobiele telefoon en de contactgegevens van uw behandelende arts mee.
* Neem met uw behandelende arts contact op alvorens een of andere inspanning te doen. Uw arts kent uw gezondheidstoestand goed en kan u de nodige aanvullende adviezen geven.

Aanbevelingen voor astmapatiënten en mensen met ademhalingsproblemen
* Vermijd inspanningen buiten.
* Zorg ervoor dat u steeds uw geneesmiddelen in geval van crisis bij u heeft.
* Indien uw kind astma heeft, vraag aan uw behandelende arts geschreven aanbevelingen over sportbeoefening en wat er moet gedaan worden in geval van crisis. Dit kan nuttig zijn voor de leerkrachten, opvoeders of jeugdleiders die uw kind gedurende een min of meer lange periode onder hun hoede hebben.
* Indien u naar buiten gaat, vermijd inspanningen en kleed u warm aan, door verschillende lagen kleding boven elkaar te dragen en de lichaamsuiteinden te bedekken (hoofd, neus, oren, handen).

Lees ook: Sporten in de winter: let op voor onderkoeling!

bron: FOD Volksgezondheid

Laatst bijgewerkt: maart 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram