1 op 2 Vlamingen wil minder vlees eten

nieuws Volgens een studie van de vegetarische vereniging EVA onder bijna 2000 Vlamingen blijkt dat vegetarisch eten steeds populairder wordt.
Het aantal mensen dat zich een rasechte vegetariër noemt, is nog steeds vrij beperkt: 1,5% van de Vlamingen eet nooit vlees of vis (dubbel zoveel in Gent). Neem je daarbij de mensen die slechts bij uitzondering vlees of vis eten (2,5%), en zij die geen vlees maar wel nog vis eten (1,6%), dan kom je aan 5,6% van de Vlamingen ofwel ruim 350.000 mensen die zelden of nooit vlees eten. Daarnaast zijn er nog eens ruim 375.000 parttime-vegetariërs (6% van de bevolking, in Gent: 11,5%), die een paar keer per week vegetarisch eten.

Zo’n 40% van de mensen eet met een zekere regelmaat thuis vegetarisch (in Gent: 52%). In totaal eet 37% van de Vlamingen vleesvervangers (Gent: 50%), met 19% die ze minstens één keer per maand eet (31% in Gent). Het zijn vooral de frequente vleeseters die vinden dat vleesvervangers naar vlees moeten smaken, terwijl de vleesverminderaars het tegenovergestelde vinden.
1 Vlaming op 2 geeft aan in de toekomst minder vlees te willen eten.

Waarom eten mensen meer vegetarisch? Op die vraag wordt “gezondheid” het meest geantwoord (46%), gevolgd door “nieuwe smaken leren kennen” (34%), het milieu (24%), en dierenwelzijn (22%).
Om welke redenen eten mensen vlees? Op de eerste plaats staat “omdat het lekker is”, met 56%, gevolgd door “uit gewoonte”, met 47% en “ik ben zo opgevoed” 46%. Zo’n 17% wijst op het feit dat mensen in hun omgeving vlees eten.

Wat zijn de redenen om zelden of nooit vegetarisch te eten? Hier geeft 38% van de respondenten een gebrek aan interesse aan; 27% heeft er naar eigen zeggen nog nooit over nagedacht. 21% ziet de eigen beperkte kookkunst als een belangrijke hinderpaal, en evenveel mensen zien hun vegetarische ambities bemoeilijkt door hun huis- of tafelgenoten.

Uit een studie aan de Universiteit van Oxford blijkt dat een reductie van de individuele vleesconsumptie met 60% zou resulteren in 32.000 minder sterftes aan kanker en hart-en vaatziekten in het Verenigd Koninkrijk per jaar. Dit zou neerkomen op een besparing in de gezondheidskosten van bijna 1 miljard euro.
www.evavzw.be
www.donderdagveggiedag.be


Laatst bijgewerkt: april 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram