Vaccinaties op het werk

123-vuilnis-oph-werken-04-19.png

nieuws

Sommige jobs brengen meer risico op infectie met zich mee dan anderen. Voer jij een van onderstaande beroepen uit? Loop dan langs bij je huisarts voor het correcte vaccin of bespreek dit met de bedrijfsarts van de arbeidsgeneeskundige dienst. Bij een verhoogd risico op besmetting is de werkgever verplicht om vaccinatie via de bedrijfsarts aan te bieden. 

Werken met kinderen
Kinderverzorgster, kleuterleidster, babysit, zorgpersoneel werkzaam bij baby’s en kindjes, … : laat je vaccineren tegen kinkhoest en zo nodig ook tegen mazelen ter bescherming van jonge kinderen die nog geen eigen immuniteit opgebouwd hebben. 

Werken met afval of in onhygiënische omstandigheden
Straatwerker, afvalophaler, … : laat je vaccineren tegen tetanus wanneer je werkt in een vuile omgeving.

Werken met ouderen of verzwakte mensen
Zorgpersoneel werkzaam bij ouderen, mensen met een verzwakte immuniteit, … : laat je vaccineren tegen griep en hepatitis A wanneer je werkt met ouderen of mensen met een minder ontwikkeld immuunsysteem.

Werken met voeding
Ben je chef-kok, keukenhulp of werk je in een beenhouwerij, bakkerij of broodjeszaak, … : laat je vaccineren tegen hepatitis A wanneer je voor je werk voeding manipuleert of bereidt, zo voorkom je dat jij eventueel de ziekte zou doorgeven via het voedsel.

Wie reist voor het werk
Bijvoorbeeld vertegenwoordigers, stewards, journalisten… kunnen in het buitenland in contact komen met ziektes die in België uitzonderlijk zijn (bv. gele koorts). Vaccinatie beschermt hen tegen besmetting en is afhankelijk van de specifieke reisbestemming.

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram