Te weinig zwangere vrouwen laten zich vaccineren tegen kinkhoest en griep

123-dr-oz-zw-vrouw-170-08.jpg

nieuws Sinds 1 juli 2014 kunnen zwangere vrouwen zich gratis laten vaccineren tegen kinkhoest bij hun arts of gynaecoloog. Dat is nodig, toont een Leuvense studie aan: vrouwen met een lagere opleiding of van buitenlandse origine zijn minder goed gevaccineerd tegen kinkhoest en griep tijdens de zwangerschap.
Enkele jaren geleden deed de Hoge Gezondheidsraad de aanbeveling om zwangere vrouwen in te enten tegen kinkhoest en griep. De Vlaamse overheid wil dat tegen 2020 50% van de zwangere vrouwen zich laat vaccineren. Sinds 1 juli 2014 is de kinkhoestvaccinatie gratis: zowel artsen als gynaecologen kunnen het vaccin gratis aanvragen bij de Vlaamse overheid. Voor het griepvaccin betaalt een zwangere vrouw een kleine bijdrage (5 tot 7 euro).

De Leuvense studie toont aan dat de vaccinatie in UZ Leuven op korte tijd al op ruime schaal gebeurt: 42,8% van de zwangere vrouwen kreeg een vaccin voor griep, 39,2 voor kinkhoest. Minder hoog waren de percentages van vrouwen die tegen beide ziektes werden ingeënt (23,6%). De belangrijkste redenen voor niet-vaccinatie waren een gebrek aan aanbeveling door de arts en het feit dat vrouwen de vaccinatie bleven uitstellen. Groepen die opvallend minder scoorden waren vrouwen met een lagere opleiding en vrouwen van vreemde origine.

Kinkhoest
Het vaccin tegen kinkhoest moet de baby beschermen. Kinkhoest rukt opnieuw op: jaarlijks sterven een tot vijf baby’s aan de ziekte. Een vaccinatie na de geboorte begint pas te werken na zes maanden. Te laat dus voor de heel jonge baby’s, die een groter risico lopen en vaker verwikkelingen krijgen bij kinkhoest.

Griep
Vaccinatie tegen griep wil op de eerste plaats de zwangere vrouwen zelf beschermen. Griep in het tweede of derde trimester van de zwangerschap geeft namelijk een verhoogd risico op complicaties. Bijkomend voordeel is dat de pasgeborenen zelf na de griepvaccinatie ook extra beschermd zijn: als hun moeders een vaccin krijgen, belanden minder kindjes de eerste maanden na de geboorte in het ziekenhuis met griep.
Voor het griepvaccin wacht een zwangere vrouw, net zoals de rest van het land, op het nieuwe vaccin dat jaarlijks in oktober op de markt komt. Het griepvaccin wordt dan het best zo snel mogelijk na het eerste trimester van de zwangerschap toegediend. Het kinkhoestvaccin geeft men idealiter tussen 24 en 32 weken.

Lees ook: Vaccinatie bij zwangere vrouwen


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram