Pokken-vaccinatie houdt het minder lang uit dan gedacht

nieuws In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat pokken sinds de jaren '70 de wereld uit zijn. Toch bestaat de kans dat deze ziekte wel weer eens de kop zou kunnen opsteken, omdat de pokken-vaccinatie het minder lang uithoudt dan gedacht.

Pokken (of variola) is een zeer besmettelijke,acute infectieziekte die door het variolavirus veroorzaakt werd. In 1977 heeft de WHO officieel vaiola tot een uitgeroeide ziekte verklaard,gevolgd door de afschaffing van de vaccinatie op 8 mei 1980.

Maar in feite heeft bijna iedereen die vóór het midden van de jaren '70 werd ingeënt, zijn immuniteit verloren. Dat bleek toen 621 microbiologen in de staat Maryland (USA) een opfris-vaccinatie voor hun werk kregen. Van hen waren er maar 40, oftewel 6%, die nog steeds immuun waren.

Een van de onderzoekers oppert dat hier dus akelige mogelijkheden voor terroristische aanvallen klaarliggen. Anderzijds erkent hij ook dat de prijs voor herinvoering van de pokken-vaccinatie misschien wel hoger is dan de risico's van een dergelijke aanval. Wanneer er nu een massa-vaccinatie in Amerika zou plaatsvinden, zouden er 180 mensen sterven aan de complicaties van de prik.

Bron:
-New Scientist / Maryland Medicine -29 mei 2002
-Ouders Online


Laatst bijgewerkt: februari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram