Pneumokokkenvaccin wordt terugbetaald

optrekken-flacon3-120x95.jpg

nieuws Normaal zal het pneumokokkenvaccin voor zuigelingen vanaf januari 2007 worden terugbetaald.
Onderzoekers van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinatie (CEV) aan de Universiteit Antwerpen (UA) hebben aangetoond dat algemene inenting van jonge kinderen met het pneumokokkenvaccin kosten-effectief is in België.
De pneumokok is een bacterie die verschillende aandoeningen veroorzaakt, waaronder hersenvliesontsteking, bloedinfecties, longontsteking en middenooronsteking. De onderzoekers schatten dat elk jaar ongeveer 1.400 Belgen een invasieve pneumokokkeninfectie (voornamelijk meningitis en bacteriëmie (bloedinfecties)) oplopen, en dat een 50-tal onder hen hieraan sterven (waarvan 6 kinderen jonger dan 5 jaar). Er zijn ook nog minstens 180 volwassen Belgen die sterven aan een pneumokokken longontsteking. Het vaccin biedt een zeer goede bescherming tegen de pneumokokkeninfecties die veroorzaakt worden door de 7 serotypes die in het vaccin zitten. Deze serotypes circuleren in verschillende mate in alle leeftijdsgroepen, en veroorzaken bij kinderen jonger dan 5 jaar ongeveer 70% van de pneumokokkeninfecties. Door kinderen te vaccineren gaat ook de kans verlagen dat volwassenen in contact komen met een besmet kind, en zo gaan ook volwassenen minder kans maken om zelf een infectie op te lopen.
Het rapport is beschikbaar via www.kenniscentrum.fgov.be (rubriek publicaties) onder de referentie KCE Reports vol33A.

Lees ook: De pneumokok: een gevreesde bacterie


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram