Kun je kinkhoest krijgen als je gevaccineerd bent?

dossier

Het is mogelijk om kinkhoest op te lopen als je gevaccineerd bent. Dat komt omdat de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd afneemt. Op tijd een boostervaccin krijgen is dus noodzakelijk om een optimale bescherming te behouden, maar desondanks bestaat er nog steeds een risico om een minder ernstige vorm van de ziekte op te lopen. 

Lees ook: Kinkhoest: symptomen, preventie en behandeling

Getty_hoest_kind_2024.jpg

© Getty Images

Kinkhoest is een zeer besmettelijke bacteriële infectie die droge hoestbuien veroorzaakt die vaak zeer ernstig zijn. De ziekte is vooral gevaarlijk bij jonge baby's, bij wie het tot ernstige complicaties en zelfs de dood kan leiden. 


Lees ook: Basisvaccinatie-schema voor kinderen

Hoeveel bescherming biedt vaccinatie tegen kinkhoest?

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is het kinkhoestvaccin tussen 80% en 85% effectief. Het beschermt 8 tot 9 op de 10 mensen tegen ernstige vormen van de ziekte en ongeveer 1 op de 7 tegen andere vormen. Het is dus mogelijk om kinkhoest op te lopen door gevaccineerd te zijn.

Uit een evaluatie van het CDC bleek ook dat vaccinatie van zwangere vrouwen tijdens het derde trimester van de zwangerschap 78% van de gevallen van kinkhoest bij kinderen jonger dan 2 maanden zou voorkomen. Als pasgeborenen de ziekte oplopen, zou de infectie bovendien minder ernstig verlopen als de moeder tijdens de zwangerschap werd gevaccineerd. 

Lees ook: Wie moet zich laten vaccineren tegen kinkhoest (pertussis)?

Vaccin tegen kinkhoest: immuniteit neemt af

Na verloop van tijd verzwakt de immuniteit die door het vaccin wordt opgewekt. Het risico om kinkhoest op te lopen neemt daarom toe naarmate je verder van de datum van je laatste vaccinatie verwijderd bent. Een kind dat zijn laatste dosis meer dan drie jaar geleden heeft gekregen, heeft vijf keer meer kans om kinkhoest te krijgen dan een kind dat net het afgelopen jaar een dosis heeft gekregen.

Om dit tegen te gaan, worden elke tien jaar boosterdoses van het kinkhoestvaccin. Adolescenten en volwassenen die geen booster krijgen, kunnen ook kinkhoest ontwikkelen en - vooral - doorgeven aan jonge kinderen.

Kan je kinkhoest krijgen na een boostervaccinatie?

Het verlies van immuniteit na vaccinatie varieert van persoon tot persoon, maar vermindert doorgaans tussen 4 en 12 jaar na de laatste injectie. Vier jaar na de vaccinatie kan de bescherming dalen tot minder dan 50%. Volgens de CDC “tonen studies naar de persistentie van antilichamen tegen kinkhoest na één dosis vaccin aan dat antilichaamniveaus bij gezonde, niet-zwangere volwassenen een piek bereiken in de eerste maand na vaccinatie, en dat antilichaamniveaus afnemen na één jaar”.

Dus zelfs als je het vaccinatieschema hebt gevolgd, is er nog steeds een risico op kinkhoest.

Lees ook: Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

Kun je kinkhoest krijgen als je de ziekte al hebt gehad?

De ziekte beschermt je, net als vaccinatie, niet levenslang. Als je kinkhoest hebt opgelopen, zal de natuurlijke immuniteit die je hebt opgebouwd na verloop van tijd ook afnemen. Het is dus mogelijk om meer dan eens kinkhoest te krijgen, daarom is het zo belangrijk om de boosterdoses te krijgen die worden aanbevolen in de vaccinatiekalender. 

Lees ook: Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?

Wat zijn de symptomen van kinkhoest als je gevaccineerd bent?

Oudere, gevaccineerde patiënten die kinkhoest krijgen, hebben meestal een mildere vorm van de ziekte, omdat ze een zekere immuniteit hebben behouden dankzij hun vroege vaccinaties. Toch zijn zelfs mensen met milde kinkhoest nog steeds besmettelijk. 
Kinkhoestinfectie bij deze mensen kan asymptomatisch zijn of zich presenteren als een ziekte die varieert van een milde hoest tot klassieke kinkhoest die gepaard gaat met een aanhoudende hoest (d.w.z. die meer dan 7 dagen duurt). 
Mensen met kinkhoest worden behandeld met een specifiek type antibioticum. Om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt, moeten ze thuis blijven, weg van school, kinderopvang of werk, totdat ze vijf dagen antibiotica hebben gekregen. 

Vaccinatie is de beste manier om kinkhoest te voorkomen. Voordat het vaccin bestond, was kinkhoest een gevreesde ziekte waaraan jaarlijks duizenden kinderen stierven.

Hoewel de effectiviteit in de loop der tijd is afgenomen, heeft het DTaP-vaccin (dat ook beschermt tegen difterie en tetanus) zijn waarde bewezen. Volgens een onderzoek is het risico om kinkhoest te krijgen 13 keer hoger bij kinderen die niet gevaccineerd zijn en bijna 2 keer hoger bij kinderen met een onvolledige vaccinatiegraad.

Bronnen:
https://newsnetwork.mayoclinic.org
https://www.cdc.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.health.harvard.edu
https://publications.aap.org
https://www.infovac.ch

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram