Humaan papillomavirus (HPV): welk vaccin kiezen?

123-HPV-vaccin-spuit-10-17.jpg

nieuws

Er zijn op dit ogenblik drie vaccins beschikbaar die beschermen tegen de meest voorkomende en gevaarlijkste HPV-types: Cervarix, Gardasil en Gardasil 9.

Cervarix en Gardasil beschermen tegen de HPV-types 16 en 18 die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 74 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. Bijkomend bieden ze een zekere mate van (tijdelijke) bescherming tegen de HPV-types 31, 33 en 45, die samen geassocieerd zijn met 13 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. Deze vaccins beschermen ook tegen 80 tot 100 procent van de anogenitale kankers en de mond- en keelkankers die door HPV worden veroorzaakt. 

Gardasil 9 beschermt niet alleen tegen de types 16 en 18 maar ook tegen de types 31, 33, 45, 52 en 58 die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 18 procent van de baarmoederhalskankers. Gardasil 9 beschermt dus tegen ongeveer 90 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker.

• Alleen Gardasil en Gardasil 9 beschermen tegen meer dan 95 procent van de genitale wratten. 

Welk HPV-vaccin kiezen?
De keuze van het vaccin is onder meer afhankelijk van de bescherming die het biedt en van de kostprijs.

• Cervarix wordt in de Vlaamse Gemeenschap gedurende het schooljaar 2017-2018 gratis toegediend door de Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) aan meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs (of in dezelfde leeftijdsgroep). Jongens worden momenteel niet gratis gevaccineerd.

• Ouders zijn echter vrij in de keuze van vaccin. Mogelijk zullen een aantal ouders opteren om hun dochter te laten vaccineren met het recentere vaccin Gardasil 9 dat een ruimere bescherming tegen baarmoederhalskanker biedt, en bovendien ook beschermt tegen genitale wratten. Dit vaccin wordt wel niet gratis ter beschikking gesteld en het wordt ook niet door de CLB’s toegediend. 

• Voor meisjes van 12 tot 18 jaar worden de drie vaccins (gedeeltelijk) terugbetaald door het Riziv. Bij aankoop in de apotheek op voorschrift kost het voor een gewoon verzekerde voor kleine risico’s 11,90 euro (remgeld) per vaccin en 7,90 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming krijgt.

• Voor vrouwen die ouder dan 18 jaar zijn en voor mannen wordt het HPV-vaccin momenteel nog niet terugbetaald door het Riziv. Eén dosis Cervarix kost 68,86 €, één dosis Gardasil kost 118,18 € en één dosis Gardasil 9 kost 134,45 €.

• Een schema dat startte met een bepaald vaccin moet bij voorkeur met hetzelfde vaccin worden afgewerkt, behalve als het schema volledig opnieuw moet worden opgestart. Hebt u dus één dosis van bijvoorbeeld Cervarix gekregen, dan wordt voor de tweede (en eventueel derde) dosis ook het best Cervarix gebruikt. Indien toch wordt overgeschakeld op een ander vaccin, moeten er van het nieuwe vaccin ook twee of drie dosissen gegeven worden, naargelang de leeftijd.

• Voor personen die volledig gevaccineerd werden met Cervarix  of  Gardasil, is er geen aanbeveling voor een bijkomende vaccinatie met Gardasil 9.

• Voor mensen met een HIV-infectie en transplantatiepatiënten adviseert de Hoge Gezondheidsraad om Gardasil 9 te gebruiken.

Bronnen:

• Hoge Gezondheidsraad
www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9181_hpv_nl_27092017_0.pdf
www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/fiche_9181_vaccination_hpv_nl.pdf

• Agentschap Zorg en Gezondheid
www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/HPV-vaccinatie%2020170925.pdf

www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/24%20Humaan%20papillomavirusinfectie.pdf
• RIVM
www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/HPV
www.rivm.nl/dsresource?objectid=0ee84d8d-4dc8-4247-8220-c58297615980&;type=pdf&disposition=inline
https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hpv-vaccinatie-buiten-het-rijksvaccinatieprogramma
• Alles over kanker
www.allesoverkanker.be/veelgestelde-vragen-over-hpv-hpv-vaccinatie-en-baarmoederhalskanker


Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram