Vaatziekten een belangrijke oorzaak van dementie.

nieuws In een gezamenlijk wetenschappelijk rapport zeggen de American Heart Association/American Stroke Association dat aderverkalking of atherosclerose die hart- en vaatziekten veroorzaakt, ook een belangrijke oorzaak van dementie is. Deze vorm van dementie wodt vasculaire dementie genoemd. Vasculaire dementie ontstaat als gevolg van een verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen.

Dementie is een verzamelnaam voor een aantal verschijnselen die ontstaan als gevolg van aantasting van de hersenen. Dit betekent dat onder meer het geheugen en het denk- en beoordelingsvermogen verslechteren. Vasculaire dementie is, na de ziekte van Alzheimer, de tweede veel voorkomende oorzaak van dementie.

De belangrijkste risicofactoren voor vasculaire dementie zijn dezelfde als die voor een beroerte, namelijk een verhoogde bloeddruk, suikerziekte, aderverkalking, ernstig overgewicht , roken, onvoldoende lichaamsbeweging, en een hoog cholesterol.
Behandeling van aandoeningen die het risico op een beroerte vergroten, zoals aderverkalking, een hoge bloeddruk en suikerziekte, kan mogelijk vasculaire dementie voorkomen. Daarnaast is het van belang te stoppen met roken, af te vallen en een gezonde levenswijze aan te houden met gezonde voeding, regelmatig bewegen en weinig stress.

Stroke, 2011; DOI: 10.1161/STR.0b013e3182299496


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram