Cranberrysap voorkomt geen nieuwe urineweginfectie

nieuws Volgens een nieuw onderzoek helpt het drinken van cranberrysap niet om terugkerende urineweginfectie te voorkomen (Clin Infect Dis. 2011;52:23-30).
In heel wat onderzoeken werd een dergelijk effect wel aangetoond, maar veel van deze onderzoeken blijken wetenschappelijk nogal wat gebreken te vertonen.

In dit nieuwe onderzoek werden 319 jonge vrouwen met een acute infectie gevolgd tot het moment dat zij een tweede infectie kregen, of 6 maanden lang. De ene helft dronk gedurende het onderzoek dagelijks 2 maal 240 ml cranberrysap, de andere helft dronk placebosap. Gemiddeld kreeg 17% van de vrouwen een nieuwe infectie. In de cranberrygroep kregen 31 vrouwen (20%) een terugkerende infectie, tegenover 23 vrouwen (14%) in de placebogroep. De onderzoekers verwachtten in de placebogroep een nieuwe infectie bij 30% van de vrouwen.

Het lagere percentage verklaren zij doordat het placebosap – net als het cranberrysap – ook vitamine C bevatte. Een andere mogelijkheid is de regelmatige vochtinname, een betere urinedoorstroming en dus minder bacteriële groei.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram