Hebben lange mensen meer kans op kanker?

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
123-mensen-lengte-groep-groot-170-10.jpg

nieuws Lange mensen hebben een grotere kans op kanker dan kleine mensen. Elke tien centimeter erbij vergroot de kans op de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Karolinska Instituut in Stockholm dat werd voorgesteld op het congres van de European Society for Paediatric Endocrinology. Eerder onderzoek had al een verband gelegd tussen lichaamsgrootte en kanker, vooral dan borst- en huidkanker.

Deze nieuwe studie baseert zich op gegevens van ruim 5 miljoen volwassen Zweden. De lengte van de onderzochte personen schommelde tussen 100 cm tot 225 cm. Er werd ook gekeken naar opleiding en inkomen, maar bijvoorbeeld niet naar (ongezonde) leefgewoonten zoals roken, alcoholinname, zonnebaden en andere bekende risicofactoren voor kanker.

• Lange mensen hebben een verhoogde kans op alle types kanker. Voor elke 10 cm steeg het risico op kanker met 11% bij mannen en met 18% bij vrouwen.
• Voor borstkanker steeg het risico per 10 cm met 20% bij vrouwen.
• Voor huidkanker steeg het risico met 32% bij mannen en met 27% bij vrouwen.

De onderzoekers benadrukken dat veel andere factoren dan lengte meespelen, zodat het moeilijk is om de precieze rol van de lichaamslengte te bepalen. Ook is niet duidelijk waarom de lichaamslengte een invloed zou hebben op het kankerrisico.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram