Hebben lange mensen meer kans op kanker?

123-mensen-lengte-groep-groot-170-10.jpg

nieuws Lange mensen hebben een grotere kans op kanker dan kleine mensen. Elke tien centimeter erbij vergroot de kans op de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Karolinska Instituut in Stockholm dat werd voorgesteld op het congres van de European Society for Paediatric Endocrinology. Eerder onderzoek had al een verband gelegd tussen lichaamsgrootte en kanker, vooral dan borst- en huidkanker.

Deze nieuwe studie baseert zich op gegevens van ruim 5 miljoen volwassen Zweden. De lengte van de onderzochte personen schommelde tussen 100 cm tot 225 cm. Er werd ook gekeken naar opleiding en inkomen, maar bijvoorbeeld niet naar (ongezonde) leefgewoonten zoals roken, alcoholinname, zonnebaden en andere bekende risicofactoren voor kanker.

• Lange mensen hebben een verhoogde kans op alle types kanker. Voor elke 10 cm steeg het risico op kanker met 11% bij mannen en met 18% bij vrouwen.
• Voor borstkanker steeg het risico per 10 cm met 20% bij vrouwen.
• Voor huidkanker steeg het risico met 32% bij mannen en met 27% bij vrouwen.

De onderzoekers benadrukken dat veel andere factoren dan lengte meespelen, zodat het moeilijk is om de precieze rol van de lichaamslengte te bepalen. Ook is niet duidelijk waarom de lichaamslengte een invloed zou hebben op het kankerrisico.

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram